Zorgvuldig werd er gelezen en vervolgens een groene of rode sticker geplakt.
Zorgvuldig werd er gelezen en vervolgens een groene of rode sticker geplakt. Foto: Bob Awick

Zoektocht naar DNA gaat verder

HUIZEN - De werkgroep van inwoners die op zoek is naar het DNA van Huizen onder leiding van Hans van den Brink, heeft afgelopen donderdag zijn tweede avond gehouden bij Opmaat Vergaderen aan de Huizermaatweg.

door Carin van den Berg

Eerst werd even kort teruggeblikt naar de vorige avond. Hier was gekeken naar grondgebied, bedrijvigheid, samenleving, cultuur en bestuur. Dit zijn namelijk de vijf pijlers van het DNA. Hans van den Brink, die de avonden belangeloos organiseert, had de uitkomsten daarnaast aangevuld met zaken die Karel Loeff twee jaar geleden aan de kaak had gesteld bij een lezing over de architectuur in het Oude Dorp. Daarnaast was de inbreng van de Havenstraatgroep meegenomen.
Langzaamaan ontstaat bij hem wel een beeld van een dorp met een stevig fundament als het gaat om grondgebied, bedrijvig en zuinig. Door de enorme groei van de bevolking is een centrum dat bindt wel nodig en dat is nu minder aanwezig. De cultuur is er sterk en het bestuur is altijd constant geweest en kent nu een verandering.

Sticker
Alle belangrijke zaken die met het DNA van Huizen te maken hebben, had hij ook op grote vellen opgeschreven en op de ramen geplakt. De aanwezigen konden daar een groene en een rode sticker op plakken. Ze kregen er slechts één per kleur, dus er moest echt goed nagedacht worden over een keuze. Uiteindelijk werden de Krachtcentrale en de kleinschaligheid als twee positieve dingen gezien voor het dorp. De grootste behoefte aan verbetering werd gezien in de komst van een Cultuurhuis en de levendigheid in het dorp.

Gediscussieerd
Over deze vier onderwerpen werd vervolgens in vier groepen verder gediscussieerd. Dit werd gedaan aan de hand van een viertal vragen. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar wat er opvalt en wat er veranderd of verbeterd moet worden. Ook werd gekeken naar wat je zou kunnen doen om dit te bereiken en wat Huizen kenmerkt.

Verbinding
Dit leidde soms tot verhitte discussies, omdat niet alle groepsleden het met elkaar eens waren. Aan het eind van de avond bleek tijdens de terugkoppeling dat 'Verbinding' een belangrijk thema was in alle vier de groepen. De groep die sprak over levendigheid gaf bijvoorbeeld aan dat verbinding van de Haven met het Oude Dorp van belang is. Ook de groep die sprak over het Cultuurhuis zag het als een plek om mensen te verbinden. Zowel in het echt als digitaal. "Het moet een poort zijn waar iedereen vrijblijvend een biertje kan drinken, een maaltijd kan nuttigen, een expositie of een voorstelling kan bezoeken, met een podium en een plek voor educatie", aldus Nienke de Wit die de mening van deze groep verwoordde. De groep die over de kleinschaligheid sprak, kon zich hierbij aansluiten en pleitte voor een origineel punt dat nodig is om Huizen op de kaart te zetten en voor een dorp dat niet alleen op marktdagen mensen naar het centrum trekt. De groep die sprak over de Krachtcentrale bevestigde ook dat een verbinding tussen Haven en centrum van belang is. De Krachtcentrale ligt hier precies middenin en zou zichtbaarder moeten zijn en de Huiskamer van Huizen kunnen worden.

'Verbinding' een belangrijk thema in
alle vier de groepen

Jongeren
Tijdens de avond werd geconstateerd dat jongeren wel de toekomst zijn, maar op de avond ontbraken. Een aanwezige docent van Scholengemeenschap Huizermaat bood daarbij zijn hulp aan. Jongeren zullen dus ook bij het project betrokken worden.
Aan het einde van de avond concludeerde Van den Brink dat het DNA nog niet af was. Hij gaat nu weer aan de slag om het DNA met de informatie aan te vullen. In januari wordt weer een avond gehouden om hier verder mee aan de slag te gaan. "Ik denk dan aan een soort DNA-café." Wie interesse heeft in het project kan zich aansluiten bij de Facebookgroep. Hier kunnen ook zaken gepost worden die volgens inwoners bij het DNA horen.