De plannen voor het rechterdeel van de Keucheniusstraat aan de kant van AH zijn besproken en er wordt nog verder onderzoek gedaan.
De plannen voor het rechterdeel van de Keucheniusstraat aan de kant van AH zijn besproken en er wordt nog verder onderzoek gedaan. Foto: Bob Awick

Verder onderzoek invulling oostzijde Keucheniusstraat

door Floris Hulleman

HUIZEN – De gemeente zal onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden voor een ondergrondse parkeerplaats aan de oostzijde van de Keucheniusstraat. Ook het mogelijk mixen van woningen met horeca of winkels zal in de verdere ontwikkelingen worden meegenomen. Dat beloofde wethouder Marloes Verbeek tijdens de commissiebehandeling over dit onderwerp.

De wethouder deed de toezeggingen na een uitgebreide discussie over de invulling van de oostzijde van de Keucheniusstraat, de kant tegen de AH aan. Van tevoren was de wethouder opgedragen om bij de ontwikkeling van het gebied te streven naar een opbrengst die gelijk is aan de boekwaarde van de grond en indien mogelijk zelfs een opbrengst die het tekort van de westelijke zijde kan compenseren.

Plan
Met deze opdracht onder de arm presenteerde de gemeente een plan voor de realisatie van 20 appartementen met 30 parkeerplaatsen. Dit was echter tegen het zere been van de participatiegroep, bestaande uit onder meer ondernemers, omwonenden en betrokken inwoners. Zij zien graag een mix tussen woningen en winkels en veel meer levendigheid.
Tijdens de behandeling in de commissie grepen twee afgevaardigden van de groep dan ook de kans om nog een maal duidelijk te maken dat zij niks zien in het plan. Kern van de kritiek is het ontbreken van een doorsteek vanaf de Keucheniusstraat naar de Lindenlaan, het ontbreken van een mix tussen winkels, horeca en woningen en de onduidelijkheid over mogelijke parkeer- en verkeersproblematiek.
In hun oproep benadrukten ze ook het belang voor de levendigheid voor het hele dorp. "U beslist feitelijk over het wel of niet maken van een levendig, nieuw stuk dorp met toegevoegde waarde voor Huizen", was de boodschap aan de raad. Tot slot stelde de participatiegroep voor om twee maanden extra de tijd te nemen om zorgvuldig te kijken naar de ingediende zienswijzen en zo tot een gedegen besluit te komen.

Binnen de kaders
Wethouder Marloes Verbeek benadrukte in haar reactie dat de opdracht is uitgevoerd binnen de kaders die eerder gesteld zijn door de raad. "Maar ik luister goed naar de wensen en ik zoek naar mogelijkheden." Al snel werd duidelijk dat er meer mogelijk was dan misschien van tevoren gedacht.
De raad was het over het algemeen eens over een aantal punten dat werd aangedragen door de participatiegroep. Alleen over de verdere uitwerking daarvan was verdeeldheid. Leefbaar Huizen ging mee in het plan van de groep om twee maanden te wachten. "Dan kunnen wij oordelen over een volledig plan." Maar daar voelde de meerderheid van de raad niets voor.
Tot twee keer toe was er een schorsing van de vergadering nodig om tot een duidelijk standpunt te komen. De meerderheid gaf uiteindelijk goedkeuring aan het plan, met daaraan toegevoegd de toezeggingen van de wethouder om onderzoek te doen naar de mix van winkels, horeca en wonen en het ondergronds parkeren.
De wethouder gaf daarnaast aan in gesprek te gaan met Segesta. Zij zijn sinds kort de nieuwe eigenaar van een aantal panden aan de Lindenlaan. Met hen kan besproken worden of er een optie is om een doorsteek te creëren naar de Keucheniusstraat.

Parkeren en verkeer
Het enige pijnpunt bleef de onduidelijkheid rondom de mogelijke parkeerproblematiek. Op dit moment broeden een aantal partijen op een motie om hier meer helderheid over te krijgen.