Vrijdag hielden werknemers al een poortactie om collega's over de onderhandelingen in te lichten.
Vrijdag hielden werknemers al een poortactie om collega's over de onderhandelingen in te lichten. Foto: Bob Awick

Cao-gesprek BNI muurvast

HUIZEN - De cao-onderhandelingen tussen BN International en de vakbonden zitten vast. "Voor het derde jaar op rij wil de werkgever verslechterde arbeidsvoorwaarden invoeren. Dat willen de werknemers niet", aldus Nicole Boonstra, bestuurder FNV Procesindustrie.

"De werkgever stelt zaken voor als het verminderen van extra vakantieuren voor oudere werknemers en minder ziektegeld. Daarnaast krijgen de medewerkers ook weer geen fatsoenlijke loonsverhoging. De werknemers begrijpen precies wat voor spelletje er gespeeld wordt en ze laten zich daar niet voor gebruiken. Zij vragen terecht om inkomenszekerheid en een fatsoenlijke loonsverhoging. De werkgever wil namelijk verslechteringen voor het personeel doorvoeren en dit terwijl de werkdruk veel te hoog is en mensen hierdoor uitvallen."

Poortactie
Medewerkers van BN International hielden vrijdag een poortactie om collega's te informeren over de cao-onderhandelingen, die gisteren werden gehouden. Ze strijden voor hun inkomenszekerheid. "De directie snijdt in eigen vlees, met als excuus dat er te weinig winst wordt gemaakt. Alles moet goedkoop, snel en met zo weinig mogelijk mensen. Die race naar beneden moeten we stoppen", aldus Boonstra.

Verkopen
BN International is sinds enkele jaren in handen van VEP, een private-equitybedrijf. "VEP wil BN International zo snel mogelijk winstgevend maken en dan met veel winst verkopen. De directie knijpt nu braaf de werknemers uit, ten koste van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden", stelt Boonstra. BN International is dit jaar opgesplitst in twee bv's. De een maakt luxe behang, de andere maakt covers zoals paspoortomslagen.

Boonstra: "Als het bedrijf in delen wordt verkocht, zoals de bedoeling is, dan is het nog maar de vraag of het in Huizen blijft bestaan. Bij BN International werken in totaal ongeveer 240 mensen. De werknemers vrezen hier in ieder geval voor, ook al zegt de directie dat dit niet zal gebeuren."

In januari, na de feestdagen, spreken de bonden verder met hun achterban over wat er nu moet gaan gebeuren.