Theepotten en Potterie de Driehoek staan centraal.
Theepotten en Potterie de Driehoek staan centraal. Foto: Huizer Museum

Tentoonstelling 'TheePotterij' in Huizer Museum

HUIZEN - Het Huizer Museum aan de Achterbaan 82 opent morgen de nieuwe tentoonstelling 'TheePotterij'. Deze is vanaf vrijdag 9 december tot en met 18 maart 2017 te zien in het museum.

Ruim 3000 jaar geleden ontstaan theetradities in China. Pas rond 1700 komt thee door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) naar Europa.

Sociale bezigheid
Thee is eerst een luxe. Theedrinken verandert en wordt een belangrijke sociale bezigheid in het leven van de mens. Daar floreert de thee- en koffie-industrie bij, evenals de aardewerk- en porseleinindustrie.

De Driehoek
Na de afsluiting van de Zuiderzee groeit Potterie de Driehoek in Huizen uit tot een toonaangevend aardewerkbedrijf In Nederland. Serviezen met namen als Amsterdam, Laren en Blaricum en HuizerBont markeren een tijdsbeeld.

Theepotten
Voor de tentoonstelling 'TheePotterij' in het Huizer Museum selecteerden gastconservatoren Thea en Eef de Hilster bijzondere theepotten en -kopjes uit de geschiedenis van Potterie de Driehoek. Alle theepotten vertellen de historie van een servies en een periode. Op zaterdag 10 december om 14.30 uur is er een voordracht.

Theesoort
De decembermaand is verder gewijd aan kruidige aspecten van thee, met elke week focus op een specifieke theesoort, zoals gemberthee, kerstthee en winterthee.

De tentoonstelling is elke dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur te bezichtigen.