Aan de Baanbergenweg wordt hard gewerkt om de 320 kratten onder de grond te krijgen waarmee wateroverlast wordt bestreden.
Aan de Baanbergenweg wordt hard gewerkt om de 320 kratten onder de grond te krijgen waarmee wateroverlast wordt bestreden. Foto: Bob Awick

140.000 liter regenwater opvangen met 320 kratten

door Floris Hulleman

HUIZEN - De gemeente is momenteel druk bezig met de aanleg van een groot krattenveld op de hoek van de Botterstraat en de Baanbergenweg. Bij fikse regenbuien kan hier in totaal 140.000 liter regenwater worden opgevangen, wat daarna gecontroleerd de bodem inzakt. Dit moet grote wateroverlast in de toekomst voorkomen.

De gemeente vergelijkt de grote ondergrondse berging met een afvoerputje. ''Je moet je voorstellen dat je bij een hevige regenbui de grond niet al het water in één keer kunt wegwerken. Dan heb je een grote berging nodig waar je het water tijdelijk in kunt opslaan", vertelt Tom Schoenmaker. Hij is namens de gemeente nauw betrokken bij het project.

320 kunststof kratten
Het water wordt tijdelijk opgevangen in 320 grote kunststof kratten. "Vergelijk het met grote bierkratten, waar de flessen uit zijn. Alleen dan iets professioneler." Deze kratten bevatten een soort honingraatstructuur. Op het moment dat het water in de kratten komt, zal het langzaam de grond in zakken. "De grond daaronder is gewoon zand, dus het water loopt tussen de korrels door. Dat heeft even wat meer tijd nodig", aldus Schoenmaker.

Groot gat
Op dit moment is de bouwplaats een groot gapend gat, maar Schoenmaker verzekert dat er straks niets meer van te zien is. "Alle kratten liggen ruim anderhalve meter onder de grond. Dit wordt straks strak gemaakt en dan worden er weer bomen teruggeplaatst."

Nieuw riool
De aanleg van de grote ondergrondse berging maakt deel uit van een groter plan om wateroverlast tegen te gaan. Op dit moment wordt in de Botterstraat en de Driftweg hard gewerkt aan de aanleg van een nieuw riool. "In dit nieuwe riool leggen wij een aparte buis aan voor regenwater." Door deze buis te scheiden van het afvalwaterriool kan het regenwater bijvoorbeeld de grond in zakken. Momenteel is er altijd veel wateroverlast bij regenbuien in het gebied. Dit omdat de huidige riolering de hoeveelheid water niet meer aankan. Daarom is besloten om het probleem grondig aan te pakken.
Buiten een grotere, nieuwe buis en de aanleg van de ondergrondse berging, heeft de gemeente deze zomer ook een grote wadi aangelegd aan de Bestevaer. Dit is een droge sloot waar overtollig regenwater tijdelijk in kan worden opgevangen.

Problemen oplossen
"Wij hebben nu dus extra berging en extra opslag. Daarmee kunnen we die problemen oplossen", schetst Schoenmaker. Uit de berekeningen, gemaakt door de gemeente, zouden de omliggende huizen nu bij een fikse regenbui droog moeten blijven.

Meer plannen
Naast het knelpunt Botterstraat-Driftweg kijkt de gemeente ook verder. "Wij hebben een inventarisatie gemaakt van de knelpunten en wij hebben nog een aantal plekken waar wij iets willen doen. Belangrijk gebied is de Naarderstraat bij het Prins Bernhardplein. Dit is het laagste punt en daar komt alles naar beneden. Daarnaast starten we in januari met maatregelen in de Zenderwijk", besluit Schoenmaker.