Een beker en een oorkonde voor vrijwilliger van het jaar Jannie Bout van Stichting Vier het Leven.
Een beker en een oorkonde voor vrijwilliger van het jaar Jannie Bout van Stichting Vier het Leven. Foto: Bob Awick

Jannie Bout (70) Vrijwilliger van het Jaar bij Vier het Leven

door Floris Hulleman

HUIZEN - Huizer Jannie Bout is bij Stichting Vier het Leven uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar. Al tien jaar zet zij zich in voor de stichting. "Ik begon toen het nog in de kinderschoenen stond."

Compleet verrast was Jannie Bout toen zij op haar zeventigste verjaardag werd verrast. "Ik vierde dit met een groter gezelschap en had dus ook mensen van kantoor uitgenodigd. Toen gingen ze ineens een stukje doen en werd ik verrast met een oorkonde en een beker. Het was de eerste keer dat deze prijs werd uitgereikt", kijkt Jannie terug op de verrassende middag.

Inzet
Al ruim tien jaar zet zij zich in voor de Stichting Vier het Leven. De stichting organiseert film-, theater- en concertbezoeken voor ouderen die veelal thuis zitten. Zij worden van deur tot deur begeleid en genieten van een arrangement waarbij alles is geregeld om zorgeloos uit te gaan.

De organisatie telt inmiddels 1.600 vrijwilligers, waarvan Jannie er al vanaf het begin bij is. "Ik ben er bij vanaf de tijd dat er gepionierd werd met uitstapjes en ik heb veel helpen opzetten."
Inmiddels is ze al geruime tijd drie dagen per week werkzaam op het kantoor in Huizen. "Ik houd mij bezig met de reserveringen, al komt daar niet veel van terecht, aangezien er veel klachten, vragen en meldingen komen. Dat moet allemaal opgelost worden en daar ben ik heel druk mee. Ik ben een soort vraagbaak door mijn lange ervaring", vertelt Jannie over haar werkzaamheden op kantoor.

Door de stichting werd ze in het zonnetje gezet vanwege haar jarenlange toewijding. "Voor onze gasten haalt ze alles uit de kast zodat ze mee kunnen naar een mooie voorstelling. Jaarlijks verwerken wij circa 10.000 telefoontjes en 20.000 reserveringen, waar Jannie een groot aandeel in heeft", aldus de stichting. "Het leven vieren doet Jannie Bout elke dag door zich onder andere in te zetten voor de stichting."

Daarnaast zet Jannie zich meerdere malen per jaar in als gastvrouw. Zij begeleidt dan gasten uit Huizen naar een theatervoorstelling, een concert of naar een film.
Jannie geniet van de uitstapjes. "Het mes snijdt daarin aan twee kanten. Ik ben iets minder gaan werken en dit erbij gaan doen. Toen ik met pensioen ging, viel er een groot sociaal blok weg. Aangezien ik alleen ben, heb ik hier ook veel mensen leren kennen. Ik ga zelf ook niet graag alleen naar een voorstelling", vertelt ze.

Gewaardeerd
Met de titel Vrijwilliger van het Jaar voelt Jannie zich gevleid. "Het is toch een waardering. Je probeert toch wat voor elkaar te krijgen. Het doel is uiteindelijk om ouderen uit hun isolement te halen. Wij zoeken vrijwilligers die de ouderen met hun auto thuis ophalen en naar het theater brengen. Daarmee maak je mensen blij.''

Regelmatig ontvangen ze op kantoor kaarten met enthousiasten boodschappen. "Daar staat dan bijvoorbeeld in dat mensen heel blij zijn dat wij bestaan en dit doen. Dat is ook iets dat we regelmatig horen aan de telefoon. Dat soort berichten maakt mij dan ook weer blij, dat maakt je dag weer goed."

Rare dingen
Voorlopig weet Jannie Bout dan ook niet van ophouden. "Als ik rare dingen ga doen, dan moeten ze zeggen dat ik moet ophouden. Voorlopig ga ik nog even door", besluit ze.