Het bestuur met initiatiefnemer en notaris.
Het bestuur met initiatiefnemer en notaris. Foto: CV ZuiderzeeSpan

Cooperatieve Vereniging ZuiderzeeSpan U.A. opgericht

HUIZEN - De statuten van de Cooperatieve Vereniging ZuiderzeeSpan U.A. zijn met steun van provincies, particuliere instanties en straks ook zusterorganisaties op de Huizer Botterwerf ten overstaan van de notaris ondertekend. Hiermee is de vereniging in oprichting nu officieel geworden.

De volgende organisaties ondertekenden: de Stichting tot behoud van Elburger Botters, de Stichting Botterwerf Spakenburg en de Stichting KLASU uit Bunschoten, de Harderwijker Botter Stichting uit Harderwijk en de Stichting Huizer Botters uit Huizen. Ondersteuning werd geleverd door de C.V. Gastvrije Randmeren, de Rabobanken Noord Veluwe, Randmeren en Gooi en Vechtstreek en de Provincie Gelderland.
In de vissersplaatsen langs de voormalige Zuiderzee zijn nu vaak bloeiende stichtingen die het varend erfgoed in goede staat en in de vaart houden dat na 1960 uit de vissersplaatsen verdween. Om de vakkennis en kunde in stand te houden heeft een aantal stichtingen in de plaatsen Bunschoten/Spakenburg, Elburg, Harderwijk en Huizen besloten tot een hechtere samenwerking, zonder hun zelfstandigheid op te geven.
Het is de bedoeling dat andere organisaties met eenzelfde doelstelling zich in een later stadium kunnen aansluiten, bijvoorbeeld musea, gemeenten en provincies, ook uit andere vissersplaatsen. En ook het bedrijfsleven kan een bijdrage leveren aan de programma's die de vereniging wil ontwikkelen.

Doel
Het doel van deze C.V. Zuiderzee Span U.A. is vijfledig:
* het behouden en doorgeven van de kennis en vaardigheden op het gebied van het bouwen en restaureren van en het varen en vissen met zuiderzeebotters en alles wat ermee samenhangt.
* Het in stand houden en promoten van botterwerven als plaatsen waar deze kennis en kunde samenkomen.
* Het promoten van de visserijgeschiedenis in de betreffende gemeenten en daarmee ook het promoten en doorontwikkelen van het vaargebied van de Randmeren (zie ook www.randmeren.com).
* Het promoten van het zeilen in/met de zuiderzeebotters door het organiseren van opleidingen, wedstrijden en in de recreatieve sfeer door open botterdagen en bottertripjes.
* Het ontwikkelen van ons vaarwater en havens als toeristische attractie.
Er zijn een viertal werkgroepen ingesteld: Behoud, Wedstrijden en vaartochten, Promotie en Financiƫn. In 2017 zullen de activiteiten worden doorgestart.