Jan Jaap Kassies (links) en Eric van Balkum zijn verheugd dat de muziekbibliotheek weer een toekomst heeft.
Jan Jaap Kassies (links) en Eric van Balkum zijn verheugd dat de muziekbibliotheek weer een toekomst heeft. Foto: Bastiaan Miché

Muziekbieb omroepen afgestoft

HILVERSUM - Verstopt en verscholen zit de muziekbibliotheek in de kelder van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Een schatkamer vol bladmuziek van tunes, musicals en uitvoeringen die de omroepen groot hebben gemaakt. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap trekt 1,2 miljoen euro uit voor het afstoffen en ontsluiten. Hilversum hoopt er een nationale trekpleister van te maken.

Eric van Balkum en Jan Jaap Kassies, de voormalige bibliothecarissen van de muziekcollectie van de omroepen, zijn verheugd over de 'doorstartplannen'. Meer dan drie jaar hebben zij uitgekeken naar de dag dat bekend werd dat de muziekbibliotheek nieuw leven kreeg. Ze bleven aandacht vragen voor de collectie die lag te verpieteren. HilversumsNieuws bracht vorig jaar augustus als eerste een bezoek aan het archief en berichtte hierover. Zelf hebben de Haarlemmer en de Amsterdammer de collectie 'levend' gehouden op muziekschatten.nl. Zij zijn ook verder gegaan met het digitaliseren van de collectie, wat een heidens karwei is gezien de omvang.