Michael Kulkens (links) vertelt op scholen over de gevaren van appen op de fiets.
Michael Kulkens (links) vertelt op scholen over de gevaren van appen op de fiets.

Appverbod op de fiets na inzet vader Tommy-Boy

BUSSUM - Een verbod op appen en telefoneren op de fiets: verkeersminister Melanie Schultz is hard bezig dit te bewerkstelligen. Daarmee komt ze tegemoet aan onder andere het verzoek van de vader van Tommy-Boy, die zich al lange tijd hier hard voor maakt.

Dat bezig zijn met je mobieltje tijdens het fietsen erg gevaarlijk is, blijkt uit de cijfers. Maar ook uit het verhaal over de 13-jarige Tommy-Boy die in augustus 2015 bij het oversteken van de Franse Kampweg in Bussum werd aangereden en overleed. Het ongeluk is waarschijnlijk een samenloop van omstandigheden, waaronder misschien ook het checken van zijn mobieltje.

Michael Kulkens, de vader van Tommy-Boy, is sindsdien hard aan het lobbyen voor een bel- en appverbod op de fiets. Hij filmde met vlogger Niek Roozen een campagne op het Goois Lyceum in Bussum om scholieren zich bewuster te laten worden van de gevaren. Kulkens sprak over dit onderwerp ook in de Tweede Kamer en had regelmatig contact met de minister. Daarnaast richtte hij voor dit doel de stichting TButterfly op. Hij vindt het aangekondigde verbod heel goed en zei op tv dat hij nooit had kunnen hopen dat dit jaar de beslissing al zou vallen. De minister van Verkeer is overtuigd van het belang van een verbod, zoals overigens in diverse andere landen al geldt. Bij twee op de tien ongelukken met fietsers van twaalf tot veertien jaar speelt het gebruik van een mobieltje een rol.
De Fietsersbond is sceptisch omdat ze denken dat een verbod lastig te controleren is. NH peilde de mening in de provincie en daaruit blijkt dat 98 procent een verbod steunt.

De oversteek bij de Franse Kampweg waar Tommy-Boy om het leven kwam, wordt momenteel veiliger gemaakt.