Een rood lint van kerstmannen ging zaterdagmiddag door het dorp.
Een rood lint van kerstmannen ging zaterdagmiddag door het dorp. Foto: Bob Awick

Santa's rennen door dorp

HUIZEN - Een rood lint ging er zaterdagmiddag door het centrum van Huizen. Daar vond de Sante Run van Rotaryclub Huizen plaats. Gestart werd bij het Wapen van Huizen.

De Santa Run werd voor de tweede keer gehouden en de route ging dit jaar dwars door het dorp. "Dat maakt de Santa Run dit jaar extra zichtbaar en feestelijk", aldus Sharon Manassen, een van de organisatoren.

Zichtbaarheid
Vooral deze zichtbaarheid is van belang, want hoe meer deelnemers, hoe meer geld er kan worden opgehaald voor het goede doel.

1.800 euro
Dit jaar rende de 130 kerstmannen een bedrag van 1.800 euro bij elkaar. Dit geld komt ten goede aan een dagje uit voor mensen met een handicap. Zij gaan in april volgend jaar een tochtje maken op de Zonnebloemboot. "De boot hebben we al ingehuurd, dus dat is geregeld."
De Rotaryclub gaat met de gemeente nog evalueren en kijken hoe de zichtbaarheid nog meer vergroot kan worden. In ieder geval kan er volgend jaar weer gestart worden bij het Wapen van Huizen.


Nieuwe bouwer kinderboerderij

HUIZEN - De gemeente heeft een nieuw bedrijf gevonden voor de bouw van kinderboerderij De Warande. Met de komst van deze nieuwe bouwer, Bot Bouw b.v., blijft de vertraging van de bouw beperkt tot 1,5 maand.

Rein Jansen, voorzitter van de Stichting Kinderboerderij De Warande Huizen, is blij met de nieuwe bouwer. "Ik ben blij met deze oplossing, het had veel erger kunnen zijn. Dankzij goed handelen van betrokken partijen is de schade beperkt gebleven. Aanstaande donderdag zullen wij de eerste gesprekken hebben."

Eerder werd bekend dat de bouwwerkzaamheden van de nieuwe kinderboerderij voorlopig niet van start konden gaan, omdat het eerste bouwbedrijf failliet is gegaan. Volgens de planning zou de bouwfirma in november beginnen met de nieuwbouw, nadat het oude pand gesloopt was. Dit proces liep vertraging op door het faillissement van de eerste bouwer. Even was de angst reƫel dat de kinderboerderij in 2017 helemaal niet meer open kon, aangezien het oude gebouw al is gesloopt.

30.000 euro
Snel na de bekendmaking van het faillissement meldde Bot Bouw zich bij de curator. "Zij hebben aangegeven een aantal projecten over te willen nemen, waaronder de bouw van de kinderboerderij." Na gesprekken met de gemeente bleek dit door te kunnen gaan. Wel moet de gemeente 30.000 euro extra vrij maken. Dit door de aantrekkende bouwmarkt en omdat er een aantal werkzaamheden moet worden uitbesteed.
"Als deze oplossing niet was gevonden had het een half jaar geduurd, omdat alles opnieuw aanbesteed moet worden", zegt Rein Jansen. "Gelukkig betekent deze oplossing dat het rampscenario niet uitkomt."

Lof
Donderdagavond boog de raad zich over het voorstel. Raadsbreed was er lof voor het snelle handelen. "Complimenten dat het zo snel geregeld is", liet Leefbaar Huizen weten. Ook de SGP, GroenLinks en D66 waren blij met de inspanningen.
Dat er extra geld beschikbaar gemaakt moet worden, leidde bij enkele partijen tot gemengde gevoelens. Toch stemde uiteindelijk iedereen in met het nieuwe plan. Voorzitter Rein Jansen is er blij mee. "Natuurlijk kost het iets meer geld en we gaan iets later open. Maar de schade is dankzij goed handelen beperkt gebleven. Daar zijn wij als kinderboerderij heel blij mee."

Anderhalve maand
Naar alle waarschijnlijkheid zal het dierengedeelte rond juni open gaan. Anderhalve maand later zullen ook de andere gebouwen worden opgeleverd. Volgens planning zal de nieuwe bouwer in januari beginnen met de voortzetting van de werkzaamheden.