Voorzitter van de huurdersvereniging Jaap Kos bij het recent geopende Borgstede, waar ook een kantoor van de Alliantie gevestigd is.
Voorzitter van de huurdersvereniging Jaap Kos bij het recent geopende Borgstede, waar ook een kantoor van de Alliantie gevestigd is. Foto: Bob Awick

Per jaar vijftig nieuwe sociale huurwoningen realiseren

HUIZEN – Vijftig nieuwe sociale huurwoningen moeten er per jaar bij gaan komen. Dit heeft de gemeente afgesproken met woningcorporaties en huurdersbelangenvereniging De Alliantie Gooi en Vechtstreek (HBVA Gooi en Vechtstreek). Daarbij moet bij elk project rekening gehouden worden met duurzaamheid.

Dat hebben de verschillende partijen vorige week dinsdag bekrachtigd na overleg. Sinds dit jaar maken de drie partijen voor het eerst afspraken over de prestaties op de woningmarkt. Volgens verantwoordelijk wethouder Marianne Verhage moet er meer beweging komen in de markt.

Taskforce
Daarom is afgesproken dat het aantal sociale woningen groter moet worden. Dit kan door nieuwbouw of het ombouwen van voormalige kantoorpanden naar huizen, zoals recent is gebeurd met Borgstede. Een speciaal taskforceteam moet deze bouwlocaties gaan vinden. Daarnaast is afgesproken dat huishoudens met een klein inkomen extra korting op de maximale huurprijs krijgen.

Halt
Jaap Kos, voorzitter van de overkoepelende huurdersbelangenvereniging van Alliantie, is blij met de behaalde resultaten. "Ik juich dat toe. Er was toch sprake van een trend dat veel sociale woningen werden verkocht. Dat is nu een halt toegeroepen."

Burger
Het streven om jaarlijks vijftig nieuwe woningen te vinden, vindt Kos wel een uitdaging. "Dat wordt echt een hell of a job. Waar vind je gronden om die huizen te ontwikkelen. Daarbij, als je eenmaal de locatie hebt, heeft de burger ook invloed op het proces. Dat wordt dus een geweldige opgave."

Wettelijk
De gemaakte afspraken zijn een mooi resultaat voor de huurdersbelangenvereniging. Nadat wettelijk is bepaald dat de verenigingen betrokken moeten worden bij de gesprekken, was dit de eerste officiële ontmoeting tussen gemeente, coöperatie en huurdersbelangenvereniging. "De gemeente en de coöperatie kunnen niet om ons heen."

Belangen
HBVA Gooi en Vechtstreek behartigt de belangen van ruim 11.000 huurders in de regio Gooi en Vechtstreek. "Daarvan huurt ruim 90 procent sociaal en 10 procent in de vrije sector", vertelt Kos. "Wij zijn er voor de huurder. Wij houden ons onder meer bezig met het huurbeleid, huurverhogingen, duurzaamheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid. Wij hebben daarin een adviserende rol."

Huurverhoging
Als er bijvoorbeeld sprake is van een huurverhoging is het aan de belangenvereniging om daar iets van te vinden. "Wij proberen dan tegenargumenten te vinden waarom wij die verhoging te veel vinden. Wij kunnen bijvoorbeeld aantonen dat er een landelijke trend is van armoede en dat mensen dus heel moeilijk hun huur kunnen betalen. Een verhoging van de huur zou daar dan een negatief effect op hebben", vertelt Kos.
Daarom is het een mooie uitdaging voor de belangenvereniging om de huurverhoging voor komend jaar zo beperkt mogelijk te houden. "Ik zou heel blij zijn als het haalbaar is om de verhoging onder de procent te houden. Het liefst hebben we natuurlijk geen verhoging, maar we moeten wel realistisch blijven."

Binnenkort kruisen daarom opnieuw de wegen van de huurdersbelangenvereniging en de coöperatie om tot een goede oplossing te komen.