De statushouders met hun participatieverklaring, wethouders en mensen van het Taalcafé.
De statushouders met hun participatieverklaring, wethouders en mensen van het Taalcafé. Foto: Bob Awick

Statushouders tekenen participatieverklaringen

HUIZEN - Drie statushouders uit Huizen en twaalf uit Laren hebben vrijdagmiddag hun participatieverklaring getekend. Ze zijn allemaal uit Syrië gevlucht en hebben inmiddels een woning in Huizen of Laren, waar zij een nieuw bestaan opbouwen. De participatieverklaring is een wettelijke verplichting en moet binnen een jaar na het toekennen van de status worden getekend.

Met de ondertekening van deze verklaring, samen met wethouder Janny Bakker, laat de statushouder weten dat hij kennis heeft genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving en dat hij deze respecteert. Daarnaast verklaart de statushouder actief een bijdrage te willen leveren aan de Nederlandse samenleving en dat hij erop rekent dat hij daarvoor ook de ruimte krijgt van zijn medeburgers.

Workshops
Voor de ondertekening van de participatieverklaring hebben de statushouders zeven workshops gevolgd. De ondertekening rondt dit traject af.
De eerste vier workshops zijn gegeven door TWinburgering en hadden als thema kennismaking, voorzieningen in de omgeving, leren en werken en netwerken. Als onderdeel van het thema leren en werken werd onder andere het Erfgooierscollege bezocht, waar leerlingen in het kader van hun maatschappelijke stage vertelden over hoe het er in Nederland aan toe gaat. Ook ouderparticipatie kwam aan bod. De uit Syrië afkomstige ouders weten nu ook dat er af en toe verwacht wordt dat zij op school komen praten over de vorderingen van hun kinderen.

Vrijheid
Vluchtelingenwerk Midden Nederland heeft daarna drie workshops gegeven die bestonden uit gesprekken over vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.
De ondertekening is een belangrijk moment voor de statushouders. Er is voor iedereen tijd ingeruimd en tijdens de ondertekening wordt er verteld wat de vluchtelingen voor achtergrond hebben. Zo had Mohammed, die samen met zijn vrouw Joumane en hun twee kinderen in Huizen is komen wonen, in Syrië een bouw- en een pluimveebedrijf.

Inburgering
Hij en zijn vrouw hebben de verklaring nu ondertekend en zijn nu druk bezig met de inburgeringscursus. Joumane is hier 13 uur per week mee bezig en Mohammed 7 uur. Joumane wil in de toekomst graag op de school waar haar kinderen naartoe gaan helpen en kijkt graag tekenfilms met ze, zodat ze de taal beter leert spreken.

Leeftijdsgenootjes
Ook voor de 19-jarige Larense Malak is de ondertekening een belangrijk moment. "Ik woon nu hier en het is belangrijk om met Nederlanders contact te hebben." Ze heeft daar zelf al actief een stap in gezet door als vrijwilliger bij de Wereldwinkel te werken en bij Versa. In Syrië had ze de middelbare school afgerond en ze hoopt hier in de toekomst medicijnen te gaan studeren of iets dat met de gezondheidszorg te maken heeft.
Malak mist contact met leeftijdsgenootjes, maar daar zijn een aantal leerlingen van het Erfgooiers College op ingesprongen. Zij kenden Malak van de workshops.
Tijdens de ondertekening brandde er een kaars als symbool van vrede. "We denken vandaag ook aan de mensen in Aleppo, waar ook een aantal vluchtelingen vandaan komt", aldus Evelien Reitsema van TWinburgering.

Wethouder Janny Bakker refereerde daar ook nog even aan. "Het is bijzonder dat u hier vandaag de verklaring mag tekenen in vrijheid, zonder dat u bang hoeft te zijn voor een bom die een paar meter verderop kan inslaan."