Verbaasd en vereerd kijken de bestuursleden van de Stichting Huizerdag naar de zojuist ontvangen award van Huizer van het Jaar 2016.
Verbaasd en vereerd kijken de bestuursleden van de Stichting Huizerdag naar de zojuist ontvangen award van Huizer van het Jaar 2016. Foto's: Bob Awick

Jubileumjaar afgesloten met oeuvreprijs

HUIZEN - De jarenlange inspanningen van de Stichting Huizerdag mogen volgens de Huizer van het Jaar-jury bekroond worden met deze oeuvreprijs. Dit jaar vierde de Huizerdag het dertigjarig bestaan. Speciaal daarvoor werd de kermis teruggehaald naar de Naarderstraat en werd ook winkelcentrum Oostermeent betrokken bij het evenement. Dit alles was één groot succes. Nu, als afsluiting van dit feestjaar, worden de bestuursleden van de stichting en de vrijwilligers achter de Huizerdag in het zonnetje gezet en geëerd met deze prijs.

"Ik was wel even stil", blikt Boudewijn van Meggelen terug op het moment dat hij het goede nieuws te horen kreeg. Met een smoes was de voorzitter van de Stichting Huizerdag naar de bibliotheek in Huizen gelokt. "Ik was echt heugelijk verbaasd. Inmiddels is het wel wat geland. Het is echt een eer dat de stichting deze titel ontvangt: een waardevolle vermelding en erkenning voor het werk dat de stichting doet."
Volgens de jury een zeer terechte winnaar, aangezien de Huizerdag inmiddels zo is ingeburgerd dat geen inwoner van Huizen rond die tijd een afspraak maakt, want je gaat natuurlijk naar de Huizerdag. "Het is een evenement dat bij uitstek een positieve uitstraling heeft voor het dorp."

Lovende woorden waar voorzitter Van Meggelen alleen maar trots op kan zijn. "Het is natuurlijk mooi dat een jury ziet wat voor werk wij verrichten en wat dat doet met de bezoekers. Wij doen elk jaar ons best om die mensen een leuke dag te bezorgen, maar je hoopt ook wat bij te dragen aan het sociale en het economische klimaat. Dan is het zeer leuk dat ons dan zo'n prijs gegeven wordt."

Oeuvreprijs
In het lovende juryrapport staat dat de organisatie deze prijs mag beschouwen als een oeuvreprijs. "Voor de jarenlange inspanning die is geleverd om van de Huizerdag het evenement te maken dat het nu is", aldus de jury. Een groot compliment, volgens de voorzitter. "Dat vind ik echt waanzinnig mooi. Je beoogt iets leuks en moois neer te zetten voor je publiek. Dan is het heel mooi dat het werk van de afgelopen jaren erkend wordt met zo'n prijs."

Al met al is het een bijzonder jaar voor de stichting. Dit jaar is het evenement flink uitgebreid met een kermis op de Naarderstraat en een Kick Off in winkelcentrum Oostermeent. Met het thema 'Grand Fiësta' was het een van de drukstbezochte edities van de afgelopen jaren. "Deze prijs is dan wel een beetje de kers op de taart, het valt nu allemaal samen. Het is voor ons team nu eigenlijk een Grand Fiësta", lacht Van Meggelen.

Professionaliseren
Hij is inmiddels vijf jaar betrokken bij de organisatie en is trots op de ontwikkeling die het evenement heeft doorgemaakt. "Wij zijn gestart met het professionaliseren van het evenement. Zo zijn we begonnen met het opstellen van communicatie- en veiligheidsplannen en we zijn gaan werken met draaiboeken met duidelijke tijdschema's: drie hele belangrijke aspecten om een goed evenement neer te zetten."

De voorzitter benadrukt dan ook dat je zo'n evenement niet lachend opzet. "Ik denk dat niet iedereen snapt wat het inhoudt om zo'n evenement te organiseren. Wat je hoort is dat mensen verbaasd zijn over het werk en de regelgeving die er zijn om het evenement een goede uitstraling te geven. Mensen denken vaak: dat doe je wel even", vertelt de voorzitter. "Veel mensen vergeten echter dat alles gewoon door vrijwilligers wordt gerund. Momenteel bestaat het bestuur uit zeven mensen - wat uitgebreid zal worden naar negen - en zijn er rond het evenement zelf 5 à 6 vrijwilligers. "Dat zien een hoop mensen niet. Na de laatste Huizerdag werd mij zelfs nog gevraagd of ik in dienst was van de gemeente", schetst Van Meggelen.

Vaak worden al in november de eerste vergaderingen gepland voor het jaar daarop. "Als lid van het dagelijks bestuur kost het me ook in het laagseizoen anderhalf tot twee uur per week. Tegen de tijd dat de Huizedag gepland is, kost het heel veel tijd. Denk hierbij aan het benaderen van sponsoren, overleg met politie en brandweer, programmering en dergelijke. Daar zit enorm veel tijd in." Daarom is de voorzitter ook blij met de erkenning van de jury. Hij hoopt dan ook dat dit zal helpen bij de realisatie van het evenement.

Het jubileumjaar wordt dus met een mooie pluim afgerond. Toch kijkt de voorzitter ook vooruit: "Veel groter in omvang zal het de komende jaren niet worden. Hooguit dat de braderie nog iets wordt vergroot." De focus zal vooral liggen op het behouden van de behaalde resultaten. "Wij willen vooral de relatie met winkelcentrum Oostermeent continueren. Het winkelcentrum is een belangrijk punt in Huizen, aangezien het een van de twee grote centra is. Daarmee maken wij het echt een evenement voor heel Huizen", besluit de voorzitter.

De Oostermeent maakte dit jaar voor het eerst onderdeel uit van de Huizerdag.