Hilversum wil af van de kantoorkolos voor het station.
Hilversum wil af van de kantoorkolos voor het station. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum wil ruimte maken op Stationsplein

HILVERSUM - De gemeente Hilversum wil de leegstaande kantoorkolos op het Stationsplein slopen. Vlak voor kerst werd de gemeente eigenaar van het pand. De sloop past in de ingrijpende herinrichting van het plein die de gemeente voor ogen heeft.

Het gebouw deed lang dienst als kantoor van de GAK, later UWV. Het staat al jaren leeg. Het is veilig te stellen dat het door Hilversummers tot de lelijkste gebouwen van hun gemeente gerekend wordt. Eigenaar Vermid, een ontwikkelaar, kwam er niet uit met de herontwikkeling op korte termijn en verkocht het aan de gemeente. Daarmee heeft de gemeente alle gronden in bezit - en daarmee de regie in handen - voor herontwikkeling van het complete stationsgebied. De definitieve plannen voor het stationsgebied worden in 2017 uitgewerkt. In januari wordt gestart met het maken van een stedenbouwkundig plan.

De wethouders Jaeger en Voorink, belast met de plannen voor herontwikkeling, zijn zeer verheugd met de aankoop door de gemeente. "Hierdoor komt de mogelijkheid voor het maken van een levendig, mooi en groen plein als welkom in de mediastad een stuk dichterbij. De gemeente heeft nu de volledige grip om in een van de minst aantrekkelijke plekken van de stad nieuw en duurzaam leven te blazen. Die kans willen we met beide handen aangrijpen." De gemeente wil door middel van de plannen het station en het centrum beter met elkaar verbinden.

Niet slopen
Opmerkelijk is dat de Historische Kring Albertus Perk, Stichting Hilversum pas Op!, het Cuypersgenootschap en Heemschut Noord-Holland proberen de sloop tegen te gaan. Ze wijzen op de cultuurhistorische waarde en pleiten voor herbestemming.