Ik word vrijwilliger!

HUIZEN - Elke week staan er in deze krant vrijwilligersvacatures. Er zijn veel organisaties of mensen die wel een handje extra kunnen gebruiken en al heel veel mensen die iets doen. Vrijwilligerswerk is er in soorten en maten, er is denk- en doewerk. Vrijwilligerswerk is er bovendien voor iedereen op elk niveau. Ook hoef je niet altijd wekelijks vele uren beschikbaar te zijn. Eens in de maand een paar uurtjes of een keer inspringen bij een project is ook mogelijk. Hoe pak je dat aan? We vroegen het Regina Bruins van Vrijwilligerscentrale Huizen. Hiernaast licht ze bovendien vier vrijwilligers eruit die collega's zoeken.

Waarom vrijwilligerswerk doen?
"De één noemt het vrijwilligerswerk. De ander gewoon een handje helpen. Die helpende handen maken het mogelijk om onze samenleving fijn en leefbaar te houden. Sommige mensen komen haast als vanzelf in vrijwilligerswerk terecht, bijvoorbeeld omdat de school van de kinderen of de sportclub waar ze lid van zijn, om hulp vraagt. Maar niet iedereen komt zomaar iets tegen waar hij of zij zich het beste thuis voelt. Bij de Vrijwilligerscentrale Huizen kun je dan terecht voor advies over vrijwilligerswerk dat past bij je ervaring, interesse of talenten en voor informatie, bijvoorbeeld over het doen van vrijwilligerswerk naast een uitkering."

Hoe vind je vrijwilligerswerk?
"Wie op zoek is naar iets om te doen en toegang heeft tot internet, kan via onze gloednieuwe website nu heel gemakkelijk de mogelijkheden bekijken. Klik na het openen van de website op 'ergens helpen'. Vervolgens is te filteren op woonplaats, doelgroep of activiteit. Ook kun je zoeken op naam van een organisatie waarmee je graag in contact komt. Je kunt zonder tussenkomst van de vrijwilligerscentrale zelf contact opnemen met de organisatie van jouw keus. Wel zo makkelijk. Wie geen internet heeft of liever eerst meer informatie ontvangt, kan langskomen op ons gezellige kantoor. Dat kan van dinsdag tot en met vrijdag tussen 9.30 en 12.30 uur of op een ander tijdstip als dat beter schikt. In het laatste geval is het vooraf maken van een afspraak handig. We maken dan tijd voor je vrij."

Wat is er te doen?
"Vrijwilligerswerk gaat vaak over hulp en zorg, maar ook op andere terreinen is van alles te doen. Van organisatorisch tot lekker buiten bezig, van lesgeven tot klussen, als bestuurder of bezoeker, buiten of binnen, 's avonds of 's morgens, éénmalig of vast. Vrijwilligerswerk is verrassend gevarieerd en is er voor mensen met veel of weinig tijd, voor jong en oud, voor een dag in de week of een middag per maand. Het is onbetaald en tegelijkertijd onbetaalbaar. En je doet het nooit voor niets. Het geeft je nieuwe ervaringen, je ontmoet andere mensen en - zie een van de interviews hiernaast - soms worden dat vrienden. Maar het leukste is misschien wel: je beïnvloedt, verbetert of verandert zaken die er voor jou toe doen. Zo help je mee aan een maatschappelijk doel dat jijzelf belangrijk vindt. En of je nu veel of weinig tijd hebt: welkom ben je overal. Je kunt aan de gang als dierverzorger, barmedewerker, taalcoach, tuinvrijwilliger, natuurgids, chauffeur, pianospeler, penningmeester, museum- of pr-medewerker, programmamaker, klusser, collectant, schaakmaatje, huiswerkbegeleider, bijrijder, vluchtelingenbegeleider, kringloopmedewerker, toneeltechnicus, speelgoeduitlener, ouderenbezoeker, en nog veel meer."

'Sommige mensen komen haast als vanzelf in vrijwilligerswerk terecht'

Wat kun je doen als je af en toe tijd hebt?
"Zelf bepalen voor wat, wanneer en hoe vaak je je inzet? Dan is Vrijwillige Thuishulp een goede optie: één-op-één hulp voor mensen voor wie andere hulp niet haalbaar of betaalbaar is, vaak kwetsbare ouderen, die eenmalig of voor wat langer hulp nodig hebben. Burenhulp voor mensen die niet per se je buren hoeven te zijn. Denk aan iemand met de auto ergens heenbrengen, een heg knippen, een klusje of een paar uur oppassen bij iemand met een chronische ziekte of dementie, zodat diens vaste verzorger er even uit kan; belangrijk, om het te kunnen volhouden. Bij dit onderdeel van de Vrijwilligerscentrale zijn 150 vrijwilligers aangesloten. Betrokken mensen die in het afgelopen jaar samen zo'n 10.000 uur vrijwillige inzet realiseerden. Meer vrijwilligers zijn echter altijd welkom, de hulpvragen nemen toe."

Welke organisaties komen bij jullie?
"Ruim honderd organisaties, instellingen en (sport)verenigingen plaatsen hun vrijwilligersvacatures op de website van de vrijwilligerscentrale. Momenteel zijn dat ongeveer 200 vacatures en er komen wekelijks nieuwe bij. Daarom is er altijd iets te vinden dat past. Alle organisaties kunnen bij ons terecht voor hulp en advies, bijvoorbeeld over werving en behoud van vrijwilligers, cursus en training, vrijwilligersbeleid en wettelijke regelgeving. We brengen hen desgewenst in contact met het bedrijfsleven, zoals bij het Maatschappelijk Diner op maandag 30 januari in Hampshire Hotel Newport. Daar ontmoeten profit en non-profit elkaar en maken samenwerkingsafspraken met gesloten beurs. Zie hiervoor ook onze Facebook pagina 'Betrokken&Ondernemen'."

Als ik zelf iets wil opzetten met vrijwilligers, wat dan?
"Je hoeft niet altijd bij een organisatie, vereniging of club aan te sluiten om iets te kunnen doen. Heb je zelf een idee over hoe dingen in Huizen anders zouden kunnen? Beter? Zorgzamer? Schoner misschien? Iets dat je zelf wel aan wilt pakken maar niet alleen? Kom dan eens met ons praten. We kunnen helpen ideeën uit te bouwen en hebben zelfs een werkplek met computer voor je. Of we brengen je in contact met andere partijen of mensen die mee willen doen. We kennen de weg."

Wat is HuizenVoorElkaar?
"De gemiddelde leeftijd van vrijwilligers is tamelijk hoog. Het zou mooi zijn als mensen - zonder tussenkomst van de Vrijwilligerscentrale - zelfstandig zouden kunnen zoeken naar een match om te helpen. We hopen HuizenVoorElkaar van de grond te krijgen, een moderne online omgeving - en marktplaats voor hulp en zorg - die goed aansluit bij de wereld van met name jongere doelgroepen. Zo voorkomen we dat oudere vrijwilligers overbelast raken en investeren we tegelijkertijd in een groeiend en duurzaam vrijwilligersbestand."