Tiny en Chris van de Runstraat
Tiny en Chris van de Runstraat

TINY, CHRIS & 't GOOIS NATUURRESERVAAT

Wie: Tiny en Chris van de Runstraat.
Waar: Vrijwillig actief bij het Goois Natuurreservaat, locatie Oude Loods.

Wat: We doen daar alles wat nodig is om de Gooise natuur haar specifieke karakter te laten behouden. En dat is vooral heel veel weghalen, want als je niets zou doen, ben je de hei in een paar jaar kwijt. Het werk varieert, afhankelijk van het seizoen en van het terrein waar we bezig zijn: kleine sparretjes uittrekken, opschot verwijderen en natuurlijk de bospest.

Waarom: Wij hebben lang in München gewoond en werkten daar allebei voor de International School. Maar toen we tien jaar geleden in Huizen kwamen, kenden we er eigenlijk nog niemand. We begonnen meteen met vrijwilligerswerk, want als je geen jonge kinderen meer hebt of een hond, is dat dé manier om mensen te leren kennen. Via de Vrijwilligerscentrale gingen we ouderen thuis helpen met hun tuintjes. Dat doen we nog steeds. Het GNR is erbij gekomen, maar dat doen we ook alweer heel wat jaren. Altijd op een vaste dag, iedere dinsdagmorgen.

Wat maakt dit vrijwilligerswerk voor jullie bijzonder? We zitten in een heel leuke, gemêleerde groep; mensen met verschillende achtergronden. Tijdens het samen werken, spreek je mensen; er is aandacht voor elkaar. Je leert ook de natuur op een heel andere manier kennen; je leert en weet steeds meer. En je bent buiten, het weer maakt ons eigenlijk niet uit. Het valt trouwens meestal mee. Je kunt doen wat je aankunt; de een zaagt een stevige stam, de ander een smalle. Je laat je werk meegroeien met je leeftijd en je mogelijkheden. Moe word je toch wel, maar hier weet je tenminste waar je moe van wordt.

Ook energie opdoen in de natuur? De Vrijwilligerscentrale Huizen organiseert samen met het Goois Natuurreservaat in februari een natuur-probeer dag. Bel of mail voor meer informatie.