Fatima Fitskie
Fatima Fitskie

FATIMA & VLUCHTELINGENWERK

Wie: Fatima Fitskie
Waar: Actief voor Vluchtelingenwerk in Huizen. Is daarnaast bestuurslid bij Humanitas en zit in de denktank van een politieke partij.

Wat: Ik doe de maatschappelijke begeleiding van de vluchtelingen (statushouders) die in Huizen en de BEL-gemeenten komen wonen. Dit houdt in dat ik hen begeleid vanaf het moment dat zij hun huissleutel ontvangen en zich gaan vestigen in een van deze gemeentes. Ik help hen in de contacten met de gemeente, aanvragen van gas, water, licht, internet, aanmelden bij de dokter, bij school, etc. Eenmaal gevestigd, beginnen we met de integratie en het begeleiden naar zelfstandigheid; de taal leren, zelf formulieren invullen, werk zoeken. Het doel van maatschappelijke begeleiding is dat mensen straks zelfstandig deel kunnen nemen aan de Nederlandse samenleving en hier een bijdrage aan kunnen leveren.

Waarom: Ik ben dit gaan doen omdat ik het belangrijk vind een steentje bij te dragen aan maatschappij en medemens. Ook sluit het goed aan bij mijn studie Sociaal Juridische Dienstverlening.

Wat maakt juist dit vrijwilligerswerk voor jou bijzonder? Dit is voor mij bijzonder omdat het juist nu zo belangrijk is dat mensen elkaar helpen. Ik vind het fijn om te zien dat er bij mij op het werk veel meer collega's zijn die er zo in staan. Het geeft een goed gevoel om niet langs de zijlijn te staan en het vluchtelingenprobleem alleen via de media voorbij te zien komen, maar ook echt een steentje bij te dragen. Onzelfzuchtig mensen helpen die het gewoon hard nodig hebben. Het is fijn om te merken hoe dankbaar de mensen zijn met de hulp die ze krijgen.

Dit vrijwilligerswerk zet je midden in de maatschappij van vandaag. Kijk op www.vconline.nl / vacaturebank. Voer als zoekterm 'migranten' in.