In Bussum namen de ouderen het heft in handen.
In Bussum namen de ouderen het heft in handen. Foto: Yvette de Vries

'De ANBO heeft ons gewoon in de kou laten staan'

BUSSUM - "We moesten het eigenlijk maar gewoon zelf uitzoeken, maar we kunnen 800 leden toch niet in de kou laten staan", reageert Chris Beun, op het besluit van de ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) om de ondersteuning van alle lokale activiteiten te stoppen. En dus hebben ze besloten zelf hun eigen vereniging op te richten genaamd de Algemene Seniorenvereniging Gooise Meren (ASGM).

Afgelopen maandag hadden ze hun eerste bijeenkomst. Gewoon op de oude vertrouwde plek. "Voor de mensen uit Gooise Meren die lid zijn verandert er niet zo veel", stelt medebestuurslid Hannie Walet. "De ASGM zal alle activiteiten voortzetten." Er is dan ook deze maandagochtend als vanouds een gezellig koffie-ochtendje met boekenruil. Maar ook de dagjes uit, de lees- en handwerkclub, en de jaarlijkse vakantie, worden nu onder de vlag van de ASGM aangeboden.

Walet: "Veel oudere mensen zitten in een sociaal isolement. Ze zijn alleenstaand en durven niet zomaar ergens op af te stappen. De behoefte aan een organisatie als de onze is groot." Ze hebben dan ook hard geknokt voor het voorbestaan. Dat dat niet onder de vlag van de ANBO kon betreurt ze, maar volgens de strijdlustige Walet lieten ze hen geen keuze. "Ze hebben ons gewoon in de kou laten staan. Lokaal interesseert ze niets meer, dat neem ik ze kwalijk."

Bekendheid
Inmiddels heeft de vereniging al ruim 125 leden. Dat is een fractie van de 800 die van de ANBO lid waren. Volgens Walet heeft dat vooral te maken met de onbekendheid. Ze vreest dat veel leden het niet hebben gelezen of te laat waren met het opzeggen van het lidmaatschap.