Inwoners worden rondgeleid door raadsleden Paul Lekkerkerker (r) en Rik de Bruijn (midden achterin) tijdens de nieuwjaarsreceptie.
Inwoners worden rondgeleid door raadsleden Paul Lekkerkerker (r) en Rik de Bruijn (midden achterin) tijdens de nieuwjaarsreceptie. Foto: Bob Awick

Raadsleden leiden genodigden rond tijdens nieuwjaarsreceptie

door Floris Hulleman

HUIZEN - De gemeente is tevreden over de nieuwe opzet van de nieuwjaarsreceptie. Voor het eerst waren tweehonderd willekeurig geselecteerde inwoners uitgenodigd om rondgeleid te worden door raadsleden. Ook was er livemuziek en waren er lokale streekproducten.

Dit naar aanleiding van een unaniem aangenomen voorstel van de PvdA om inwoners die doorgaans geen of nog geen contacten hebben met de gemeente meer te betrekken bij de nieuwjaarsreceptie.
Van de ruim tweehonderd uitgenodigde bewoners kwamen er echter maar enkele tientallen. Maar ondanks het ietwat tegenvallende aantal aanmeldingen zijn de reacties wel positief.

Rondleiding
Rond half acht druppelden de eerste gasten binnen. Die worden doorverwezen naar een groepje raadsleden dat met smart staat te wachten om te starten met de rondleiding. D66-fractievoorzitter Paul Lekkerkerker en de nieuwe voorman van Leefbaar Huizen, Rik de Bruijn, vormen voor de gelegenheid een duo.

Een ouder stelletje komt hun kant op, hangt de jas aan de kapstok en stelt zich voor. Begin juni vorig jaar is mevrouw, na 60 jaar, terugverhuisd naar Huizen. Ze heeft haar recente partner uit Hilversum meegenomen. Ze ontving als nieuwe inwoner van de gemeente een brief. Niet veel later sluit ook een andere dame aan. Zij is een van de tweehonderd willekeurig geselecteerde inwoners. Ze was verrast dat ze eruit gepikt was en was wel nieuwsgierig naar de opzet.
Paul Lekkerkerker neemt het initiatief en begint de rondleiding langs de loketten en vervolgt na een korte intro zijn weg naar de kantine. "Dit is een hele belangrijke plek", vertelt De Bruijn, aangekomen bij de plek waar raadsleden na een vergadering altijd even naborrelen. "Het kan best zijn dat wij het tijdens het debat niet eens zijn, maar dat is nooit persoonlijk. Dit is vaak de plek waar we elkaar weer even ontmoeten en napraten."

Elkaar nodig
"We hebben elkaar ook nodig", vult Lekkerkerker hem aan. "Het kan best zijn dat we over de plaatsing van een lantaarnpaal verschillen van mening. Maar later vinden we elkaar weer op het onderwerp zorg."
De raadsleden vervolgen de rondleiding richting de raadszaal waar op dat moment lokale muzikanten aan het stemmen zijn. Na de speech van de burgemeester zullen zij daar een klein optreden geven. De raadsleden leggen uit hoe de plannen tot stand komen, wat hun functie inhoudt en wat voor invloed burgers kunnen hebben. "Regelmatig hebben wij hier commissievergaderingen waar ook burgers de mogelijkheid hebben om in te spreken over een onderwerp", vertelt De Bruijn.

Gewone baan
Als laatste worden de bezoekers meegenomen naar een van de commissiekamers, met de eregalerij van burgemeesters. Ondertussen lichten de raadsleden toe dat zij ook gewoon een baan hebben. "Ik ben verkoper en hij docent en adviseur", gaat De Bruijn verder. "En deze taak doen wij daarnaast."
Het oudere stel is zichtbaar geïnteresseerd. "Ik vind het heel leuk en bijzonder dat wij hiervoor zijn uitgenodigd", vertelt mevrouw achteraf. Na een klein half uurtje is de rondleiding voorbij en is het tijd voor een drankje. Ook de raadsleden zelf vonden het leuk om te doen.

Zoals het er nu naar uitziet krijgt de nieuwe opzet van de receptie volgend jaar een vervolg.