Een deel van de 61 vrijwilligers ging samen aan de slag bij de NieuwjaarsZIT in Blaricum afgelopen zondag.
Een deel van de 61 vrijwilligers ging samen aan de slag bij de NieuwjaarsZIT in Blaricum afgelopen zondag. Foto: Bob Awick

KNRM-stations Huizen
en Blaricum samen verder

HUIZEN - De reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Huizen en Blaricum zijn per 1 januari samengevoegd tot Reddingstation Huizen-Blaricum. De twee uitrukpunten in Blaricum en Huizen blijven bestaan. Wel heeft het station nog maar één bestuur, plaatselijke commissie genoemd. De nieuwe voorzitter Ellen de Ranitz gaf bij Radio 6FM een toelichting.

De Ranitz was vicevoorzitter in Blaricum en bereidde in die hoedanigheid de samenvoeging voor. "Ik kreeg het verzoek het bestuurlijk efficiënt te maken. Leden van de plaatselijke commissie mogen niet varen om te voorkomen dat mensen twee petten op hebben. Nu zijn er een achttal mensen met een bestuurlijke achtergrond of ervaring in het bedrijfsleven." Ook kwam er een einde aan de traditie van de KNRM dat de burgemeesters voorzitter zijn. In het geval van het nieuwe station Huizen-Blaricum traden de burgemeesters terug en vroegen De Ranitz de voorzittershamer ter hand te nemen. "In de praktijk doet de vicevoorzitter het werk. Ook ik heb nu een vicevoorzitter die zich meer bezighoudt met de stations. Ik richt me meer op regionale werkzaamheden."
Na de samenvoeging blijven er wel twee uitrukstations bestaan. "Het vaargebied is best groot, van Amsterdam - Pampus tot Nijkerk. In Blaricum ligt de post bij de Stichtse Brug, in Huizen in de haven. De Kustwacht roept bij een alarmering de boot op die het snelst ter plekke kan zijn. Bij grote incidenten rukken beide posten tegelijkertijd uit."

De samenvoeging heeft als doel het verbeteren van de samenwerking tussen de uitrukpunten en het bundelen van de krachten op het gebied van opleiden, oefenen, onderhoud van materieel en fondsenwerving. "Het is echt een ontzettend leuke club om als vrijwilliger aan de slag te gaan, vond ik", legt De Ranitz uit over haar start 1,5 jaar geleden bij de KNRM. "De naam kende ik wel, ook al heb ik zelf niets met varen." De vrijwilligers gaan volgens haar leuk met elkaar aan de slag en hebben een passie voor redden. "Daarnaast vind ik het knap dat het een buitengewoon professionele vrijwilligersorganisatie is zonder overheidssteun of subsidie."
In 2017 wil zij bereiken dat de samengevoegde stations een team wordt dat echt op elkaar is ingespeeld, dat het leuk vindt om met elkaar te varen en dat uit te wisselen is als het nodig is. "We zijn een groot KNRM-station met 61 vrijwilligers. Voldoende om te kunnen doen wat we moeten doen."