Lesgeven vindt Ellen Grob het leukste wat er is.
Lesgeven vindt Ellen Grob het leukste wat er is. Foto: Karin van Leeuwen

Al veertig jaar met plezier werken in het zwembad

HILVERSUM - Het Hilversumse zwembad De Lieberg bestaat 40 jaar. "Vooral de oudere zwemmer staat 's ochtends vroeg voor ons zwembad te popelen voor een duik", weet Ellen Grob, die in 1977 arriveerde als jongste bediende en nog steeds met plezier in het zwembad werkt.

Toen er onlangs werd geopperd om de deuren van De Lieberg vier keer in de week om half zeven 's ochtends open te gooien, haalden medewerkers snoevend hun schouders op. Wie zou er komen op dat immens vroege tijdstip? Ellen Grob stak haar vinger op toen er werd gevraagd wie er die vier dagen zo vroeg wilde werken. "Ik ben een vroege vogel, ik heb er geen moeite mee", verklaart ze. En zo opent zij op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om half zeven het zwembad en dan staat er een man of tien te wachten. Klaar voor een frisse start van de dag. Grob kent ze allemaal. Mensenkennis is belangrijk om een goede zweminstructrice te zijn, vindt Grob. "Zwemmers zijn een trouw volkje. We hebben zwemmers die hier al veertig jaar elke week komen. Dus je kent elkaar. Als ik iemand een tijdje niet heb gezien, informeer ik de keer erop of alles goed gaat." Dat Grob in een zwembad zou werken, wist ze haar leven lang al. Ze was als kind lid van zwemvereniging Naarden en haar oudere zus Adrie deed mee aan de Olympische Spelen van Tokio.

Wat zwemles betreft is er de afgelopen veertig jaar veel veranderd. Het schoolzwemmen van weleer is afgeschaft en ouders moeten er nu zelf zorg voor dragen dat kinderen hun diploma halen. Maar ouders van nu hebben het te druk en eigenlijk geen zin om wekelijks in het bloedhete zwembad te zitten terwijl hun kroost zwemles krijgt. "We wonen in een waterrijk land, het is echt belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen", blijft de Hilversumse zeggen.