Aantal vernielingen kwart gedaald.
Aantal vernielingen kwart gedaald.

Aantal woninginbraken daalt kwart in 2016

HUIZEN - Het aantal woninginbraken is vorig jaar met een kwart gedaald. Ook het aantal vernielingen en geweldsincidenten daalt ten opzichte van een jaar eerder. Opvallende stijgers zijn het aantal autokraken en bedrijfsinbraken. Dat blijkt uit de veiligheidscijfers over 2016.

De daling van het aantal woninginbraken is het meest opvallende cijfer uit de gepresenteerde resultaten. Terwijl in 2015 nog sprake was van een stijging van 16 procent is er in 2016 sprake van een grote daling. Het aantal inbraken ligt zelfs ver onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Daarmee lijkt het actieplan, gepresenteerd in mei vorig jaar, zijn vruchten af te werpen. Door de enorme stijging van het aantal misdrijven in 2015 besloot de gemeente actie te ondernemen. Er werd specifiek gefocust op drie onderwerpen, waarvan woninginbraken er één was. Een van de te maatregelen was het werken met hotspots. Door in kaart te brengen waar de meeste inbraken plaatsvonden, kon er tactischer gewerkt worden door onder meer de politie.

Doel bereikt
Het streven was om in 2016 het aantal woninginbraken terug te dringen naar 290. Het daadwerkelijke aantal ligt zelfs 11 procent onder dat streefdoel. Daarmee is het eerder gestelde doel meer dan bereikt en lijkt de aanpak effectief.

Vernielingen
Een ander punt uit het actieplan was het omlaag krijgen van het aantal vernielingen. Hiervoor stuurde de burgemeester brieven naar jongeren die betrokken waren bij vernielingen en kwamen er gesprekken. Tevens is met behulp van professionals en maatschappelijk werk naar elk individueel geval gekeken om daar de aanpak zo goed mogelijk op aan te passen.
Ook deze manier van werken lijkt effectief, want het aantal vernielingen is ten opzichte van een jaar eerder ook flink verminderd. Was er in 2015 nog sprake van 389 meldingen, een jaar later zijn dat er nog 288: een daling van 26 procent. Ook het aantal geweldsincidenten als straatroven en overvallen nam met ruim een kwart af.

Ondanks de positieve cijfers zal de gemeente komend jaar niet stil kunnen zitten. Het aantal bedrijfsinbraken, vooral bij winkels, is de pan uit gerezen. En ook het aantal autokraken, een onderwerp waaraan het HuizerNieuws vorig jaar veel aandacht besteedde, is flink gestegen.

Lees verder op pagina 5.