Ina Bakker is al ruim dertig jaar actief tijdens de verkiezingen met onder meer het tellen van de stemmen.
Ina Bakker is al ruim dertig jaar actief tijdens de verkiezingen met onder meer het tellen van de stemmen. Foto: Bob Awick

Stemmenteller Ina Bakker: 'Ik doe dit al jaren met mijn vriendin'

HUIZEN - De gemeente zoekt naar enthousiaste mensen die op woensdag 15 maart tijdens de verkiezingen actief willen zijn op een stembureau of als stemmenteller. Ina Bakker is al ruim dertig jaar actief en doet het elk jaar met veel plezier.

Voor Ina Bakker is het inmiddels een leuke traditie, die sinds de jaren tachtig is ontstaan. "In de jaren ervoor was het heel normaal dat ambtenaren van de gemeente tijdens verkiezingen het reilen en zeilen van de stembureaus regelden. Rond de jaren tachtig kwam daar langzaam verandering in en begonnen gemeenten met het zoeken naar stembureauleden. In het begin waren dat vaak familieleden of vrienden van de ambtenaren. Zo ben ik ook begonnen."

Telling
Ze begon met het uitvouwen van de stembiljetten tijdens de telling. Daarna was ze jarenlang verantwoordelijk voor het kiesregister. "Dat is een groot boek waarin iedereen geregistreerd staat. Als iemand zich dan meldt om te stemmen, roept de voorzitter de naam. Ik controleerde dan of de naam erin stond", vertelt ze. Op die manier wordt voorkomen dat mensen dubbel kunnen stemmen.
Om de tijd te doden, zocht ze naar de mensen die op die dag jarig waren. "Ik zette dan een klein kruisje achter de datum. Als iemand dan binnenkwam, zongen we een liedje en kreeg de persoon iets lekkers. Dat zorgde altijd voor een leuke sfeer."

Vaste locatie
Inmiddels is ze actief als voorzitter en zit ze vaak met een goede vriendin op een vaste locatie. "Wij kijken er nu al naar uit." Als voorzitter begint de dag voor Bakker al om zeven uur. "Dan meld ik mij op het gemeentehuis en hoor ik de locatie waar ik zit en krijg ik een koffer mee. In dat koffertje zitten het kiesregister, elastiekjes, de potloden en andere benodigdheden."

Half acht open
Dan moet ze snel naar de toegewezen locatie om daar alles klaar te zetten. "Ik moet om half acht klaar zitten, aangezien het bureau dan al open gaat. Daarvoor hebben wij zelf al gestemd om te kijken of alles in orde is. Dan zie je vaak dat er buiten al mensen staan die voor ze naar hun werk gaan, gaan stemmen. Dan is het tot negen uur vrij druk, maar daarna wordt het rustiger", vertelt ze.
Vaak zitten de leden met z'n drieën op een locatie. De voorzitter controleert de papieren en leidt alles in goede banen leiden. Iemand checkt of de naam overeenkomt met de lijst van stemgerechtigden en iemand anders deelt de stempas uit. Om de twee uur wisselen de leden van stoel, voor de afwisseling. Tussendoor is er per persoon twee uur pauze en komt er tijdelijk iemand van de gemeente invallen.

Gezellig
Bakker is al jaren gestationeerd bij de Gemeenlandslaan. "Ik doe dat al jaren met mijn vriendin en dat is ontzettend gezellig. Omdat ik daar al jaren zit, ken je alle mensen op den duur ook."

Kliko
Tot en met negen uur 's avonds is het stembureau open. Daarna begint de intensieve telling. "Dan gaat de kliko open en worden alle stembiljetten met de hand uitgevouwen. Vaak hebben we dan een andere ruimte met tafeltjes waar we ze op rangschikken. Dat duurt zeker een uur." Vaak gaat het om negenhonderd stemmen.Stapeltje voor stapeltje worden dan de stemmen geteld. "Iedereen vult dat in op een lijst. Het totaal moet dan overeenkomen met het aantal ingevulde stemmen. Als daar iets mis gaat, moeten we soms opnieuw beginnen." Rond half twaalf is ze klaar en levert alles in op het gemeentehuis.

'Meld mij als voorzitter om zeven uur op het gemeentehuis'