Aantal bedrijfsinbraken stijgt zorgelijk met 46 procent

HUIZEN - De nieuwe veiligheidscijfers geven duidelijk aan waar de focus voor politie en gemeente komend jaar moet liggen. Het aantal bedrijfsinbraken en autokraken is in 2016 flink gestegen.

Vooral het aantal inbraken in onder meer winkels is fors toegenomen. Dat aantal stijgt met 46 procent van 60 naar 86 meldingen. Vooral in winkelcentrum Oostermeent was het vorig jaar bal met meerdere inbraken. Daar is nu een verdachte voor aangehouden, maar toch was het vorige week weer raak bij een zonnestudio.
De gemeente laat in de evaluatie weten op de hoogte te zijn van de problemen. "In de aanpak wordt ingezet op opsporingsacties door de politie, voorlichting geven, bewustwordingsacties en persoonsgerichte aanpak van daders", zo stelt de gemeente.
Ook winkeliers worden zich steeds bewuster van de risico's. "Ze investeren zelf ook al in betere beveiliging van hun panden en goederen." Aan de winkeliers in winkelcentrum Oostermeent worden veiligheidschecks aangeboden voor hun bedrijf.

Autokraken
Een ander veelvoorkomend probleem in 2016 waren auto-inbraken. De toename doet zich volgens de politie op twee vlakken voor. "Het gaat om auto's van bezoekers van hotels en restaurants en winkelend publiek en op parkeerterreinen in het Oude Dorp en het Havengebied. Daarnaast worden in duurdere auto's airbags en navigatiesystemen gestolen. Deze auto-inbraken vinden vooral plaats in de wijken met snelle toegang tot de snelwegen."

Ondanks een stijging van 36 procent van het aantal auto-inbraken, in totaal 241 meldingen, geeft de gemeente aan dat het geen topprioriteit is. "De politie probeert werkzaamheden tegen woninginbraken zo veel mogelijk te combineren met onder andere acties om auto-inbraken tegen te gaan en voert acties uit met lokauto's." Ook zullen er nieuwe waarschuwingsborden worden opgehangen bij de parkeerterreinen.