Als Blaricum inderdaad instemt vervangen de leden van de actiegroep Busbaan nee; bomen ja graag de oranje linten voor groene.
Als Blaricum inderdaad instemt vervangen de leden van de actiegroep Busbaan nee; bomen ja graag de oranje linten voor groene. Foto: Bob Awick

Huizen en provincie nog oneens over snelle bus

HUIZEN - De gemeente Huizen heeft op ambtelijk niveau nee gezegd tegen een gelijkluidend voorstel als dat aan Blaricum is voorgelegd in het kader van de snelle bus en een mogelijk vrije busbaan. Dat laat de gemeente weten in een reactie op vragen.

"Huizen heeft andere tekstvoorstellen aan de provincie voorgelegd. Deze waren ook op ambtelijk niveau voor de provincie niet haalbaar. Afgelopen woensdag is ambtelijk vastgesteld dat er een bestuurlijk overleg dient te komen om een mogelijke oplossing te bedenken", aldus de gemeente. Wat precies de struikelpunten voor Huizen zijn, is niet bekend.

Blaricum
Blaricum bereikte juist wel met de provincie overeenstemming over het traject van het zogeheten Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). De snelle bus gaat meerijden over de Meent en een vrije busbaan is daardoor voorlopig van de baan. "Huizen kan voor een groot deel meegaan met de oplossing. Op een onderdeel kan Huizen zich niet in de oplossing vinden. Dit betreft de tweede alinea op bladzijde twee van de brief van de provincie."
Hierin krijgt de provincie het mandaat om maatregelen te bedenken om de HOV-verbinding in stand te houden als Blaricum er zelf niet in slaagt om een adequate oplossing uit te werken. "De gemeente Blaricum verplicht zich om daar medewerking aan te verlenen. Feitelijk betekent dit dat daarmee de deur weer open staat voor de vrije busbaan of delen daarvan. Dit lijkt ons ongewenst", aldus Huizen.

Opmerkelijk
Dat Huizen de buurgemeente hier op aanspreekt is opmerkelijk; zelf stemde de Huizer gemeenteraad immers eerder in met een voorstel voor meerijden over 't Merk en als deze aantoonbaar niet meer zou voldoen aan de HOV-normen zou een vrije busbaan door de Meent wel in beeld mogen komen. Een nadere toelichting hierop kon de gemeente Huizen nog niet geven.

Actiegroep
Dian Vrijmens van de actiegroep Busbaan nee; bomen ja en initiatiefneemster van de petitie tegen de vrije busbaan vindt het ook niet onredelijk dat de provincie garanties inbouwt om goed en snel openbaar vervoer te garanderen. "Ten eerste bieden ze Blaricum de kans om zelf eventuele knelpunten op te lossen en als dat niet lukt wordt er gezamenlijk gekeken naar wat er wel kan. Ze zeggen toch niet dat er dan een vrije busbaan komt?"

Dwars
Ze gaat verder: "Huizen doet zo dwars, maar ze hadden het kunnen zien aankomen. De gemeente wil de provincie helemaal geen ruimte geven om tot een oplossing te komen, lijkt het wel. De raad heeft zich schijnbaar zo vastgebeten in meerijden over 't Merk en de coalitie kan het nu niet meer loslaten. Men ziet een knelpunt bij het passeren van de kruising bij de Regentesse, maar hebben we weleens met de bewoners gepraat? Ik denk dat Huizen op zijn minst wil kunnen zeggen: 'Kijk, dat knelpunt hebben we in ieder geval opgelost'. Wij begrijpen als actiegroep in ieder geval wel dat we meerijden over 't Merk niet krijgen en zijn blij dat de bomen gered zijn en er geen vrije busbaan in Blaricum komt als de raad daar straks mee instemt. Nu Huizen nog!"