Raad blij met veiligheidscijfers; meer aandacht voor autokraken

HUIZEN - De gemeenteraad is gelukkig met de bereikte veiligheidscijfers. Wel vinden partijen dat het college meer moet doen tegen de autokraken.

Dat werd duidelijk na inhoudelijke behandeling van de veiligheidscijfers tijdens de commissievergadering. Uit de nieuwe cijfers over 2016 blijkt dat vooral het aantal woninginbraken en vernielingen flink is gedaald. Daartegenover is het aantal autokraken met een stijging van 36 procent opvallend. Ook het aantal bedrijfsinbraken is met bijna de helft gestegen.

Eerder werd geconstateerd dat de autokraken voor zowel gemeente als politie geen topprioriteit zijn. "Dat dit geen topprioriteit is, is zorgelijk. Hoe gaan we ervoor zorgen dat dit wel aangepakt wordt?", was de vraag van de PvdA aan de burgemeester. "Je zet zo de deur open voor inbrekers." Ook onder meer Dorpsbelangen Huizen sloot zich bij dit statement aan.
Burgemeester Hertog reageerde met het verweer dat het lastig is om de daders op heterdaad te betrappen. "Het houdt onze aandacht, maar wel met de beperkingen erbij. Wij gaan over openbare orde en veiligheid, maar dit is iets van de politie. Dit is hun terrein", was de reactie. Daarmee schoof de burgemeester het probleem makkelijk op het bordje van de politie, die eerder aangaf problemen te hebben met de aanpak.

Niveau behouden
Leefbaar Huizen constateerde verder dat 2015 een dramatisch jaar was en dat de cijfers weer terug zijn op het niveau van de jaren daarvoor. "Maar het extra dat er gedaan is in 2016 om de cijfers omlaag te krijgen, kunnen wij dat ook dit jaar doorzetten?", was de vraag richting de burgemeester.

Die constateerde dat hij er graag een schepje bovenop wilde doen, maar met een beperkt budget te maken had. Wel had hij vertrouwen in het beleid en de betrokkenheid van de bewoners. "Ik ben blij dat bewoners het belang hebben ingezien. Ik verwacht, met een paar slagen om de arm, dat dit cijfer niet meer zal groeien."