Herman Donker (achter 3e van rechts) met onder andere jubilarissen, gediplomeerden en nieuwe leden van de jeugdbrandweer.
Herman Donker (achter 3e van rechts) met onder andere jubilarissen, gediplomeerden en nieuwe leden van de jeugdbrandweer. Foto: Bob Awick

Lintje brandweerman Herman Donker

HUIZEN - Brandweerman Herman Donker is zaterdagmiddag bij de jaarlijkse bijeenkomst van het korps in Huizen verrast met een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Fons Hertog reikte deze uit.

Kort voor de uitreiking kwam zijn familie binnen om het heuglijke moment te vieren. Zij dachten dat zij er waren voor een familie-etentje ter gelegenheid van zijn 35-jarige huwelijk.

Overweldigd
"Dit is een zeer grote verrassing. Ik ben erg overweldigd door de vele mensen die er zijn. Dank voor jullie vertrouwen en de steun van thuis", aldus Donker, die zichtbaar geƫmotioneerd was toen hij begreep dat hij een onderscheiding zou krijgen. Donker is werkzaam bij BNI en 32 jaar vrijwilliger bij de brandweer en heeft onder andere opleidingen gegeven aan veel brandweermensen in de regio. Ook was hij jurylid bij wedstrijden.

Opleiding
In 2014 ging hij uit de repressieve dienst, maar hij is nog steeds als vrijwilliger bij het korps betrokken en gaf vanmorgen zijn laatste opleiding. "Nu gaan ze examen doen."

Naast zijn brandweeractiviteiten was hij in het verleden jarenlang begeleider bij het jeugdkamp van Korfbalvereniging Huizen en samen met zijn vrouw was hij gastgezin voor Sherpa. Dit alles leidde tot de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jubileum
Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst werden tevens de diploma's uitgereikt en bevorderingen bekendgemaakt. Tevens kregen Rob Beckman, Martijn Keijer en Aart Jan Veerman de versierselen die behoren bij het 12,5-jarige jubileum. Gert-Jan Schram, jeugdleider van de jeugdbrandweer, is 25 jaar in dienst. Hij was niet bij de bijeenkomst aanwezig en krijgt later het bijbehorende lintje.

Jeugdbrandweer
De succesvolle jeugdbrandweer nam afscheid van Steven Tilburgs, die nu bij de 'grotemensenbrandweer' komt. Nieuw bij de jeugdbrandweer zijn Marlin Baas, Thijs Brasser en Davey Schaap. In het korps is 39% ooit lid geweest van de jeugdbrandweer en het is dus een prima kweekvijver voor de brandweer.