Er werd druk geschreven tijdens de discussie in kleine groepen.
Er werd druk geschreven tijdens de discussie in kleine groepen. Foto: Carin van den Berg

Het DNA van Huizen laat nog
wat langer op zich wachten

HUIZEN - Initiatiefnemer Hans van den Brink had gehoopt donderdagavond in de derde bijeenkomst het DNA van Huizen te kunnen omschrijven. Zover kwam het nog niet. Lange discussies over de kracht en de beperkingen die er zijn én de verschillen van mening lieten aan het eind van de avond nog geen eenduidig beeld zien. Van den Brink zal nu op de Facebookpagina Het DNA van Huizen binnenkort bekendmaken wat het DNA dan is en daar kan iedereen dan nog op reageren.

door Carin van den Berg

Waar gaat het ook alweer over? "DNA is iets wat je ten diepste definieert. Pas als je weet waar je staat, kun je een koers uitstippelen en op weg gaan naar waar je naartoe wilt", legde de historicus Van den Brink tijdens de eerste bijeenkomst in oktober uit. Volgens Van den Brink bestaat het DNA van een gemeente uit vijf onderdelen: grondgebied, bedrijvigheid, samenleving, cultuur en bestuur. Over deze onderwerpen werd dan ook de eerste avond gesproken.

Stevig fundament
De belangrijkste kenmerken van Huizen op het gebied van deze vijf onderdelen zijn inmiddels wel benoemd. Tijdens de tweede avond in november ontstond al langzaamaan bij Van den Brink een beeld van een dorp met een stevig fundament als het gaat om grondgebied.
Huizen is bedrijvig en zuinig. Door de enorme groei van de bevolking is een centrum dat bindt wel nodig, want dat is nu minder aanwezig. De cultuur is er sterk en het bestuur is altijd constant geweest en kent nu een verandering.

Kleinschaligheid
De aanwezigen konden tijdens deze tweede avond een groene sticker plakken voor iets positiefs en een rode sticker bij iets negatiefs. Uiteindelijk werden de Krachtcentrale en de kleinschaligheid als twee positieve dingen gezien voor de gemeente. De grootste behoefte aan verbetering werd gezien in de komst van een Cultuurhuis en de levendigheid in het dorp. Ook toen was er veel discussie. Verbinden werd toen door iedereen als een belangrijk iets gezien. Verbinden van het Oude Dorp met de nieuwe wijken, maar ook van mensen onderling door ze plekken te bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten.
Dat werd ook afgelopen donderdagavond tijdens de derde avond nog steeds als belangrijk gezien. Ook op deze avond werd er weer veel gediscussieerd. Deze keer over de vraag wat iedereen herkent in wat er tot nu toe werd besproken, wat er niet wordt herkend en wat er nog mist.

Nieuwe Kerk
Er kwam een voorstel naar boven om bijvoorbeeld de Nieuwe Kerk aan te laten kopen door de gemeente als culturele ontmoetingsplek voor koren en het Huizer toneel, de wat meer traditionele vormen van cultuur. De Krachtcentrale zou dan meer de vernieuwende en experimentele kant op kunnen: meer ontmoetingsplekken die passen bij het kleinschalige karakter.
Ook wordt Huizen nog te veel gezien als de gemeente die het net niet heeft, terwijl het juist veel voorzieningen en evenementen heeft waar men trots op zou kunnen zijn. De diversiteit van de landschappen werd in de omschrijving gemist, net als de innovatieve bedrijven en dat Huizen geen polariserende bestuurscultuur heeft.

DNA
Van den Brink gaat nu een beschrijving maken van het DNA en deze delen op de Facebookpagina DNA van Huizen. Hier mag iedereen er nog commentaar op geven voordat het wordt vastgelegd.