'We zijn bekend en onbekend tegelijk', zegt Igor Meuwese.
'We zijn bekend en onbekend tegelijk', zegt Igor Meuwese. Foto: Dick Jongerden

We zijn meer regio dan we denken

REGIO - Of de rol van de Regio Gooi en Vechtstreek groter wordt, hangt af van de gemeenteraden van de acht aangesloten gemeenten. Maar de zaken die regionaal opgepakt worden, winnen wel aan belang, zegt Igor Meuwese, de nieuwe directeur van de Regio.

door André Verheul

De Regio Gooi en Vechtstreek voert zaken uit namens de gemeenten Weesp, Gooise Meren, Huizen, Wijdemeren, Hilversum, Laren, Blaricum en Eemnes. Zoals het ophalen van het huisvuil (GAD) en het consultatiebureau (GGD), maar ook het Meldpunt kindermishandeling. De circa 500 werknemers bedienen vanuit het grote regiokantoor in Bussum wekelijks ruim 100.000 huishoudens. "We zijn bekend en onbekend tegelijk", zegt Meuwese.

Mogen we het meteen heel concreet maken: bepaalt u ook hoeveel kliko's wij in de schuur krijgen?
"Wij doen de uitvoering, maar de gemeenten zijn hier de baas. Wij stellen geen beleid vast. De opdrachten komen van de gemeenten, ook de keuze voor de kliko's."

Zou je kunnen zeggen: de Regio is de lokale variant van Europa?
"Zo worden wij soms betiteld, maar wij zijn primair voor de uitvoering en de dienstverlening. Er werken hier bijna 500 mensen, van wie ruim 400 in de uitvoering. Dat is een groot verschil met Europa. En onze bevoegdheden zijn een stuk kleiner dan bij Europa. De gemeenten stellen de beleidskaders vast waarbinnen wij werken. Ik herken wel het gevoel dat we getrapt verantwoordelijk zijn."

U wilt samen met de gemeenten investeren in de grote vraagstukken bereikbaarheid, duurzaamheid en werk. Wat zou de Regio kunnen doen om de werkgelegenheid te stimuleren?
"Het zit veelal in de faciliterende rol. We hebben gezegd: aan de onderkant van de arbeidsmarkt zullen we met elkaar dingen moeten verzinnen om de werkgelegenheid te behouden en te versterken. Het project SchoonThuis is er een mooi voorbeeld van. Daarmee maken wij het mogelijk dat inwoners makkelijker een schoonmaker voor thuis kunnen inhuren. Wij faciliteren dat en vergoeden een deel van de kosten. Zo zijn we ook bezig met zorgaanbieders om voor bepaalde banen personeel te vinden. Het is niet altijd makkelijk, maar helemaal niets doen is het antwoord niet."

'De thema's die we regionaal oppakken winnen aan belang'

Wordt de rol van de Regio groter?
"Het antwoord op die vraag ligt bij de gemeenteraden. Dat wil ik toch benadrukken om van het beeld van Europa af te komen. Maar het nadenken over de Regio wordt meer, dat komt ook door de decentralisatie. En dat de thema's die we regionaal aanpakken aan belang winnen, dat is zeker. Maar hoever het gaat, ligt dus aan de gemeenteraden."

Speelt de eventuele herindeling een rol?
"Wij volgen die discussie uiteraard, maar het maakt voor ons niet uit voor hoeveel opdrachtgevers wij werken. Het vuil moet toch in het hele gebied opgehaald worden."

Wat vindt u van de Gooi en Vechtstreek?
"De directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft het ooit mooi verwoord: de wijk is soms te klein voor alle oplossingen (denk maar aan werk en school), maar de wereld is te groot. Tussen de wijk en de wereld bevindt zich ook de regio. Winkelen, naar de sportclub: we doen het vaak in omliggende dorpen en steden. Veel mensen zullen dat herkennen. Je woont in je wijk en je gemeente, maar voor het dagelijks leven maak je ook volop gebruik van de voorzieningen in de regio."

Komt u dan weleens iemand tegen die zegt: ich bin ein Gooi en Vechter?
(Lacht) "Nee, en dat hoeft ook niet. Maar ik denk wel wij ons allemaal meer identificeren met onze streek dan we aannemen. Denk maar aan streekgerechten of streekderby's, of kijk hoe ondernemers zich richten op de regio. Veel mensen herkennen en erkennen de regio als hun dagelijks gebied van leven, wonen, werken en recreëren."

Bekijk het hele interview met Igor Meuwese op onze website en op GooiTV.nl.