De raad sprak zich uit over het besluit van de provincie om in te zetten op maximaal drie gemeenten in de regio.
De raad sprak zich uit over het besluit van de provincie om in te zetten op maximaal drie gemeenten in de regio. Foto: Bob Awick

Huizen staat op een kruispunt: fuseren of zelfstandig blijven

HUIZEN - Het informeren van de inwoners over de gang van zaken rondom het proces staat boven aan de agenda van de partijen. "Wat betekent dit voor onze inwoners", aldus de SGP.

De gekozen koers van de provincie - het aantal gemeenten in de Gooi en Vechtstreek terugdringen tot maximaal drie - is een bestuurlijke uitdaging. Het komende halfjaar zullen de politieke handen dan ook gevuld zijn met werk. Belangrijk vindt de politiek dat ook de inwoners van dit proces op de hoogte gehouden worden en dat ook zij de mogelijke gevolgen en de impact van dit beleid snappen.

Kruispunt
"Weinig bewoners zijn zich bewust op wat voor kruispunt we zijn geplaatst", stelde de VVD. En dat kruispunt lichtte ze later ook toe. "Moeten we linksaf richting Gooise Meren, of juist rechtsaf richting Blaricum en Laren. Gaat de koers juist rechtdoor richting Hilversum of keren we om en blijven we op onszelf", stelt de partij.
Een duidelijke metafoor van de partij over de ingewikkelde keuze waar de gemeente Huizen nu voor komt te staan. De partij verwacht dan ook van de burgemeester een heldere visie en een daadkrachtig optreden. "Wel staan we open voor gesprekken met andere gemeenten", aldus de VVD.

Opties open
Meer partijen gaven aan vooral alle opties open te willen houden. "Wij moeten het proces open ingaan en kijken waar het ons brengt", aldus de SGP, die toch ook liet blijken 'weinig behoefte' te hebben aan een fusie.
GroenLinks was vooral positief over het feit dat de gemeenten zelf de kans krijgen om een invulling te vinden. "Daarnaast is de communicatie met de inwoners ook een heel belangrijk punt", stelde de partij.
Ook Dorpsbelangen Huizen was blij met het open overleg. "Dat bevalt ons wel." Alleen zette de partij wel vraagtekens bij hoe open dat gesprek daadwerkelijk is in de ogen van de provincie. Ook bleef de partij bij het standpunt dat zelfstandigheid altijd de voorkeur heeft gehad.
Voor Leefbaar Huizen was er niets nieuws aan de horizon. "Het enige dat veranderd is aan de brief is de datum. De rest was ons al bekend", stelde de partij, doelend op de eerdere communicatie vanuit de provincie.

Woedend
D66 is behoorlijk fel richting de provincie. "Huizen heeft het goed voor elkaar. Helaas is de provincie hier niet van overtuigd en moeten we fuseren. Naar eigen zeggen zijn de belangen immers te groot. Maar wat zijn die belangen dan? Als fractie zijn wij dus niet blij over deze brief. Persoonlijk ben ik er woedend over", brieste de fractievoorzitter.
Ook de ChristenUnie was niet heel blij met de boodschap. "Wij zijn een voorstander van een zelfstandig Huizen. Groter is niet altijd sterker of beter. Daarbij is de tendens juist afschalen." Ook de grote haast van de provincie verraste de partij.
Het CDA hamerde vooral op de positie van Huizen. "Onze bestuurskracht is goed. Het CDA Huizen wil daarom ook niet opschalen tot één grote gemeente Gooistad. Het is wel goed om de mogelijkheden in kaart te brengen. De komende zes maanden zullen in ieder geval heel belangrijk worden voor Huizen", aldus de christendemocraten.

Ballen tonen
De enige partij die uitgesproken is voor een opschaling van de gemeente is de PvdA. "Wij hopen dat de provincie niet alleen zal belijden, maar dat er ook wat gaat gebeuren. De spreekwoordelijke ballen moeten getoond worden. Dat er dus echt iets gaat gebeuren", stelde de partij. "Wij kunnen ons wel op onze eigen grenzen blijven richten, maar dat is slecht voor de inwoners."
De partij had ook al een concreet voorstel. Als Hilversum samen gaat met Wijdemeren ontstaat de gemeente Gooi-Zuid. De rest van de gemeenten, waaronder Huizen, Blaricum en Gooise Meren, kunnen zich dan verenigen in de gemeente Gooi-Noord.

door Floris Hulleman

Reactie Huizen
Het college heeft vorige week ook kennisgenomen van het besluit van de provincie. "De komende tijd gaat het college zich beraden op de betekenis van dit besluit voor de toekomst van de gemeente Huizen in de regio. Dit uiteraard samen met de Huizer gemeenteraad", stelde de gemeente zakelijk.
Al met al zal het een interessante ontwikkeling worden. Temeer omdat ook andere gemeenten zich al hebben uitgesproken. Hilversum was altijd groot voorstander van één grote Gooistad, maar liet vorige week weten dat fusies tussen de gemeenten in de regio niet meer nodig zijn nu Hilversum samen met Gooise Meren en Wijdemeren een intensievere samenwerking tegemoetgaat. De gemeente Gooise Meren heeft voorlopig geen behoefte aan een nieuwe fusie, aangezien Muiden, Naarden en Bussum pas 13 maanden geleden fuseerden tot Gooise Meren.

Geen behoefte
Echt veel zin tot fuseren hebben Blaricum, Eemnes en Laren ook niet. En in Wijdemeren is een fusie, wat de fusiegemeente betreft, niet aan de orde. Tot slot richt Weesp zich naast Gooise Meren ook op Amsterdam en wil deze stad zelf de regie in handen houden.