Trainer Cees Leeflang (r) staat met een van de sporters op de baan van atletiekvereniging Zuidwal.
Trainer Cees Leeflang (r) staat met een van de sporters op de baan van atletiekvereniging Zuidwal. Foto: Bob Awick

AV Zuidwal wil meer atleten met lichamelijke beperking bereiken

door Floris Hulleman

HUIZEN - Atletiekvereniging Zuidwal heeft al ruim tien jaar een grote groep atleten met een lichamelijke beperking. Twee daarvan zijn zelfs actief op nationaal en internationaal gebied. De club heeft ambities om meer mensen te bereiken.

"Het is belangrijk voor deze groep atleten om naar een reguliere vereniging te komen", vertelt Cees Leeflang. Hij is als trainer en coördinator van atleten met een lichamelijke beperking een belangrijke schakel binnen de vereniging. "Ik was eerst jeugdtrainer van de pupillen. De vanzelfsprekendheid waarmee zij naar de sportvereniging gaan, was voor deze groep niet aan de orde. Daar was behoefte aan. En ik werd daar door getriggerd."

De eerste stappen om dit mogelijk te maken, begonnen tien jaar geleden. "AV Zuidwal is opgericht voor atletiek in het algemeen en ook gericht op schoolatletiek. Wij zijn met dit doel in gedachten vijftien jaar geleden begonnen met een sportdag voor kinderen van Mytylschool de Trappenberg. Dat deden wij omdat wij al jaren gebruikmaken van de accommodatie van de school, voor de bekende loop", vertelt Leeflang. "Wij zijn dus iets terug gaan doen en wij hebben de kinderen uitgenodigd om te sporten en dat samen te doen met onze leden."

Enorm succes
Tot zijn verwachting was dit een enorm succes. Ongeveer 150 kinderen deden mee tijdens de sportdag. "Dat hebben wij zo'n vijf jaar georganiseerd en toen kwam de vraag of er niet vaker gesport kan worden bij de vereniging. Zo is dat gaan rollen", blikt de trainer terug.
Meteen had de trainer door dat dit een belangrijke stap kan zijn voor de sporters met een lichamelijke beperking. "Vaak zitten ze in hun eigen wereldje en vaak zien ze dezelfde ouders en kinderen. Bij ons komen ze bij een reguliere vereniging en kunnen ze dus ook andere mensen ontmoeten. Ze sporten met iedereen. Dus het zijn twee werelden die samenkomen", motiveert Leeflang. "Ze kunnen hier dus lekker sporten en bewegen."

Na tien jaar bestaat de groep uit ongeveer 17 leden. "Wij zijn begonnen met de focus op de jeugd. Maar ondertussen zijn we ook op zoek naar oudere leden die ook wat met sport willen doen."

Het team heeft een diverse samenstelling. "Ik heb atleten in een rolstoel; die kunnen rijden op de baan, bijvoorbeeld de honderd meter of de zestig meter. Maar die kunnen ook kogelstoten en discuswerpen. Daarnaast heb ik kinderen die wat moeilijk lopen. Die kunnen ook verspringen en hoogspringen, naar hun mogelijkheden. Het aanbod wordt echt op de atleet gericht: wat ze boeit en waar ze goed in zijn."

Voor de trainer is het ook een serieuze uitdaging. "Ik zie nu ook wat voor mogelijkheden zij hebben. Wij kunnen echt trainen op de verbetering van lenigheid en prestaties", vertelt de initiatiefnemer, die overigens benadrukt dat hij het vooral niet alleen doet. "Ik heb een dochter die ook bij deze groep traint. Maar ook de andere trainers werken mee."

Een mooie ontwikkeling, die de trainer overigens niet had verwacht, is de sportieve ambities van de sporters. "Wij hebben twee sporters die ook professioneel actief zijn. Een is Cheyenne Bouthoorn (18), die al meetraint op Papendal met de talentencoach. Atletiek is haar passie en ze wil heel graag in 2020 meedoen met de Paralympische Spelen in Tokyo."

De andere atleet, Jaco Den Harder, is onder meer actief als kogelstoter. "Hij is 44 en doet inmiddels wedstrijden op nationaal niveau. Ik had eigenlijk niet verwacht dat zij zich zo zouden manifesteren. Het is dan ook heel boeiend om hiermee bezig te zijn."

De stappen die ze de afgelopen jaren hebben gemaakt, motiveert enorm. "Ik ben enorm trots op wat we presteren." Maar de ambitie reikt verder. "Een van onze speerpunten is dat wij open staan voor meer leden en hard bezig zijn met het profileren binnen de gemeente Huizen en regionaal. Wij willen dus graag meer mensen bereiken."

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de atletiekvereniging of meer informatie vinden op www.avzuidwal.nl.

'Belangrijk voor groep om naar een reguliere vereniging te komen', aldus de trainer.