De debatavond van Buurtpanel 1276 in wijkcentrum Meentamorfose.
De debatavond van Buurtpanel 1276 in wijkcentrum Meentamorfose. Eigen foto

Buurtpanel 1276 kritisch over provinciale plannen

HUIZEN - De debatavond van Buurtpanel 1276 in wijkcentrum Meentamorfose had misschien drukker bezocht kunnen zijn, maar de bijeenkomst was daarom niet minder interessant en zinvol. Raadsleden en bewoners van het postcodegebied 1276 discussieerden met elkaar onder meer over fusie en openbaar vervoer.

Het debat over de gemeentelijke herindeling gaf weer waarom in de visie van Buurtpanel 1276 praten over de tegenstelling tussen gemeentelijke politiek en de hogere bestuurslagen zinvol is. Een groot deel van de raadsleden nam, soms voorzichtig verpakt, afstand van die provinciale plannen. Maar er was ook een ander geluid te horen: de PvdA liet bij monde van fractieleider Hoelscher weten voor een grotere gemeente te zijn, omdat de inwoners daarin beter af zouden zijn. Uit de zaal klonk daartegen bezwaar: "Als de schaalgrootte toeneemt, gaat alles voor de burgers toch alleen maar trager? Bovendien," zo betoogde deze inspreker, "is alles toch al bekokstoofd." Als voorbeeld werd aangehaald dat bewoners geen zeggenschap hebben bij de keuze van een nieuwe burgemeester.
Dan het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV), een ander provinciaal plan voor de regio. Het gehakketak over meerijden over 't Merk of meerijden over de Meent mag dan een heel concrete discussie lijken, de buurtbewoners constateren vooral dat de huidige buslijn prima voldoet. Het HOV-plan is een dure oplossing voor een niet-bestaand probleem, zo viel te beluisteren. Wijkbewoners én politici verwachten van een eventuele railverbinding over de Stichtsebrug wél winst voor Huizen.
Een uitgebreider verslag van Joan van Haaften, voorzitter van Buurtpanel 1276, staat op onze website.