Wessel Doorn, initiatiefnemer van de motie voor de watertappunten, staat op de plek waar in het Nautisch Kwartier zo'n punt moet komen.
Wessel Doorn, initiatiefnemer van de motie voor de watertappunten, staat op de plek waar in het Nautisch Kwartier zo'n punt moet komen. Foto: Bob Awick

Toeristische locaties
krijgen watertappunt

door Floris Hulleman

HUIZEN - Drie watertappunten zullen nog dit jaar worden geplaatst in winkelcentrum Oostermeent, het Oude Dorp en het Nautisch Kwartier. Een vierde punt zal later worden geïnstalleerd bij de kinderboerderij. Totale kosten voor het project zijn bijna 42.000 euro.

De watertappunten zullen worden geplaatst nadat een aantal partijen, onder leiding van de ChristenUnie, hier juni vorig jaar in de gemeenteraad om hebben gevraagd middels een motie. "Het is precies wat we hadden gevraagd", beaamt Wessel Doorn. Als fractievoorzitter van de ChristenUnie was hij indiener van de motie. "In overleg met onder meer winkeliers zijn relevante punten gekozen. Wij zijn hier dus heel tevreden over", laat de fractievoorzitter weten.

Overstappunt
In winkelcentrum Oostermeent zal een watertappunt geplaatst worden op het middenplein. In het Oude Dorp is gekozen voor het Oude Raadhuisplein. Daarnaast zal er een geplaatst worden bij het Toeristisch Overstappunt bij het Nautisch Kwartier.
"Dagelijks worden er ongeveer 500.000 plastic waterflesjes verkocht, waarvan een deel als zwerfafval op straat of in de natuur belandt. Uit het oogpunt van duurzaamheid en hergebruik hopen wij dat dit een laagdrempelig alternatief is", vertelt Doorn. Steeds meer mensen dragen een plastic flesje bij zich, dat ze op deze manier gemakkelijk kunnen vullen.

Kleine stapjes
Ook al zou je het plan sceptisch een druppel op een gloeiende plaat kunnen noemen, volgens fractievoorzitter Doorn is er toch sprake van een gewenst effect. "Het zijn kleine stapjes die je moet zien in een groter geheel." Huizen is een gemeente die actief meedenkt en aandacht besteedt aan milieu en duurzaamheid. "Deze watertappunten passen binnen die gewenste uitstraling."

Controle
Gekozen is om met leverancier Join The Pipe in zee te gaan. Deze partij levert de vier watertappunten. De punten zullen het hele jaar aanwezig zijn en ook in de winter te gebruiken zijn. Tweemaal per jaar zal de waterkwaliteit getoetst worden aan de hand van een analyse.

Volgens de plannen moeten de watertappunten nog dit voorjaar worden geïnstalleerd op de eerste drie locaties.