Voorzitter Ad Welten kijkt toe hoe de Bramzijgers aan het werk zijn bij de Botterwerf in het Nautisch Kwartier.
Voorzitter Ad Welten kijkt toe hoe de Bramzijgers aan het werk zijn bij de Botterwerf in het Nautisch Kwartier. Foto: Bob Awick

Erfgoed Huizer botters doorgeven aan jongeren via jeugdafdeling

door Floris Hulleman

HUIZEN - Zes jongens en één meisje zijn sinds november lid van de nieuwe jeugdafdeling Bramzijgers van de Stichting Huizer Botters. De jongeren worden de kneepjes van het vak geleerd en hebben de beschikking over een eigen schuit. De stichting hoopt hiermee het cultureel erfgoed door te kunnen geven aan de jongeren.

Sinds november loopt er een nieuwe generatie rond op de werf. Dan zijn jonge leden, Bramzijgers, druk met het onderhoud van hun eigen schuit: de HZ 274.

Naam
De naam verwijst naar het boek van Jan de Hartog: 'Herinneringen van een Bramzijgertje'. Hierin omschrijft hij ervaringen die te maken hebben met de Zuiderzeevisserij in Huizen.

Jeugdafdeling
De Huizer Bramzijgers zijn tussen de 12 en 18 jaar oud. De meeste leden zijn afkomstig uit Huizen. Momenteel wordt de nieuwe jeugdafdeling nog geleid door 'grijsaard' Ad Welten.
De bedoeling is echter dat de jongeren straks volledig verantwoordelijk zijn voor hun eigen afdeling. "Wij hebben al een secretaris en een penningmeester. Als er ook een voorzitter is, zal het bestuur op de achtergrond mee blijven kijken", vertelt Ad Welten.

Technisch inzicht
De leden hebben dus een eigen schuit bij de afdeling en krijgen hierdoor veel technisch inzicht in de botters. "We laten ze naar de motor kijken, ze schilderen en schuren mee, we leren ze het voorspellen van het weer en ze krijgen les over de regelgeving. Het is een soort vorming", vertelt Welten.

Iets extra's
Sommige leden zijn ook aangesloten bij andere zeilverenigingen in de regio. Toch biedt deze groep net iets meer. "Zo'n houten schip heeft toch iets extra's. Ze kunnen ook meer zelf doen en helpen met het onderhoud. Ze voelen zich echt verantwoordelijk voor hun schip", analyseert Welten.

Groepsapps
Een vast schema hebben de jongeren niet. Vaak afhankelijk van tijd en het weer wordt via de telefoon alles besproken. "Er zijn twee groepsapps waar alles in geregeld wordt. Maar als ze even tijd hebben, zie je ze vaak op de werf."
Vorige week is de schuit uit de winterstalling gehaald. Op 8 april staat een van de eerste tochten van het seizoen gepland. "De eerste tocht die ze met gasten gaan varen is ook gelinkt aan een klein onderzoek naar de hoeveelheid plastic in het Gooimeer." Een tocht waar de jongeren heel erg naar uitkijken.

Inburgeren
Het bestuur van de Stichting Huizer Botters is zeer content met alle activiteiten die nu plaatsvinden. Het uiteindelijke doel van de jeugdafdeling is namelijk dat de jongeren zo snel mogelijk inburgeren in de gemeenschap van de Huizer botters. "Wij richten ons vooral op de zelfstandigheid. Dat de groep dus zelf in staat is om met een botter te varen. Wel zal er altijd iemand mee blijven varen, voor de veiligheid. Wij blijven op de achtergrond dus wel betrokken, maar je hoeft ze verder niets meer uit te leggen", stelt Welten.
Voorzitter Welten ziet de groep graag groter worden, maar wel gestaag. "Het moet overzichtelijk blijven."
Geïnteresseerden die graag een keer willen meekijken en toestemming van hun ouders hebben, kunnen zich opgeven via het contactformulier op de website huizerbotters.nl. Een andere mogelijkheid is op woensdag- of zaterdagmiddag langskomen op de werf in het Nautisch Kwartier.