Een ongedwongen feestje bij een sfeervol verlichte Krachtcentrale ter gelegenheid van de ondertekening van het koopcontract.
Een ongedwongen feestje bij een sfeervol verlichte Krachtcentrale ter gelegenheid van de ondertekening van het koopcontract. Foto: Bob Awick

Koopovereenkomst getekend

HUIZEN - Twintig jaar droomde Peter Kos er al van: ooit de Krachtcentrale in volle glorie herstellen. Zaterdag mocht hij eindelijk met Pieter Hogenbirk een handtekening zetten onder het koopcontract en de ontwikkelovereenkomst.

"Er zijn momenten geweest dat ik riep dat ik ermee op zou houden, hoewel ik diep in mijn hart wist dat het niet zo zou zijn", zegt Kos. Begin februari dit jaar stemde de gemeenteraad in met de definitieve verkoop en toen kon het feestje al gevierd worden. De laatste weken werden de puntjes op de i gezet en zaterdag was het dan echt feest. Samen met de makers van Nicole's Gooisch Blad was er een foodtruckfestival georganiseerd met diverse optredens. Een feestje waar maar 400 man mochten komen en binnen no time al 600 mensen wilden komen. Bij de entree was daarom strenge controle om te zorgen dat er niet te veel mensen op het terrein zouden zijn. Omdat niet iedereen tot 's avonds laat bleef, konden onverwachte gasten soms wel naar binnen om het feestje mee te vieren.

Cadeautje
"Je zou verwachten dat het een ontlading was, maar dat was het eigenlijk niet. Het was een formaliteit. De ongedwongen sfeer zaterdag, dat was echt een cadeautje. Dat is wat je hier wilt bereiken en wat je niet kunt maken. Dat moet vanzelf ontstaan en dat gebeurde", blikt Peter daags daarna terug. "Uiteindelijk willen we hier ook meer dan de Krachtcentrale. We hebben daar echt grootse plannen voor. Nu de stukken getekend zijn, kan ik dat ook hardop roepen. Waarom niet het museum hierheen halen, de bibliotheek? De omgeving kan hier bruisen en een punt worden van ontmoeting. Je moet allereerst groot dromen voordat je iets kunt realiseren en daarbij moet je je niet laten tegenhouden. Eerst kijken wat je zou willen en dan kijken hoe je dat kunt realiseren, samen. Je moet elkaar inspireren. Dit is echt het moment waarop het moet gebeuren. We slaan de handen in elkaar en we gaan een plan en onze visie lanceren. Het is echt kijken wat ons bindt en niet wat ons scheidt."

'Je moet allereerst groot dromen voordat je iets kunt realiseren'

"Je ziet hier toch ook hoe dit feestje is ontstaan met allerlei partijen die dit samen willen doen. Binnenkort zullen we daar ook de politieke partijen voor gaan benaderen, want we willen weten wie ons bij deze plannen willen ondersteunen met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen."

Voordat het zover is, zal hij zich met Pieter gaan concentreren op de start van de verbouwing van de Krachtcentrale. Begin mei hopen ze te beginnen. Ook is er de verhuizing uit De Rookerij naar het oude postkantoor aan de Kerkstraat. Hier komt de pop-upgalerie De Rookerij todat de kunstenaars in de Krachtcentrale terechtkunnen. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Op 6, 7 en 8 april is de Krachtcentrale een van de plekken waar Theaterroute Huizen langsgaat. Op 8 en 9 april is er de Expositie Jongtalent in het kader van de Atelierroute die dit jaar 20 jaar bestond. Dan wordt er werk van leerlingen van de Huizermaat en het Erfgooierscollege tentoongesteld. Op 13, 14 en 15 april is er voor fotografen nog de gelegenheid om te komen fotograferen. Hiervoor moeten mensen zich wel aanmelden via dekrachtcentrale@gmail.com. "Maar ook daarna geven we inwoners de kans om te kijken hoe het gaat. Een keer in de maand zal de groene SRV-wagen geopend zijn en praten we de mensen bij over waar we mee bezig zijn."