Oud-wethouder Petra Hartskamp leidde de discussie over een mogelijke fusie van Huizen met andere gemeenten.
Oud-wethouder Petra Hartskamp leidde de discussie over een mogelijke fusie van Huizen met andere gemeenten. Foto: Bob Awick

Discussieavond VVD over herindeling

HUIZEN - De VVD heeft donderdagavond in de Haven van Huizen een discussieavond gehouden over de mogelijke herindeling van de gemeente Huizen. "We wilden de boel een beetje wakker schudden", aldus fractievoorzitter Jessica Prins. De partij heeft namelijk het idee dat inwoners niet weten wat er allemaal speelt en dat ze op een belangrijk kruispunt staan als het gaat om de toekomst van de gemeente.

De provincie Noord-Holland wil graag tot drie grote gemeenten komen in het Gooi. Dit zou kunnen betekenen dat Huizen bijvoorbeeld samengaat met Laren en Blaricum en eventueel Eemnes. Hierover zal de gemeenteraad over een aantal maanden al een uitspraak moeten doen.

Welke kant?
"Welke kant gaan wij op: linksaf richting Gooise Meren, rechtsaf richting Laren en Blaricum, rechtdoor richting Hilversum of blijven wij op onze plaats en gaan we alleen verder?", vraagt Prins zich af namens haar partij.
Het onderwerp lijkt nog niet zo tussen de oren van de inwoners te zitten en ze vindt het wel belangrijk om te horen was zij ervan vinden. "We organiseren zeker één keer per jaar zo'n soort avond en dit was een mooi onderwerp ervoor." Dat bleek ook wel uit het aantal mensen dat op de avond af was gekomen. "Dat waren er denk ik een stuk of 70", aldus Prins.
Voor de avond waren Peter Calis van Larens Behoud en Alexander Luijten van de VVD Gooise Meren uitgenodigd. Calis is fervent voorstander van een zelfstandig Laren en kon deze kant van het verhaal belichten. Luijten heeft ervaring met een fusie in Gooise Meren en kon vertellen hoe dat er nu uitziet. Oud-wethouder Petra Hartskamp leidde de discussie. "Tussen hun verhalen waren er stellingen en vragen. Je merkt dat het publiek nog wel het een en ander moet laten bezinken. Grote vraag was: waarom moet het gebeuren? Welk probleem wordt er nu mee opgelost?"

Vragen
Deze vragen zal de VVD in ieder geval ook stellen aan gedeputeerde Jack Hoek van de provincie Noord Holland die verantwoordelijk is voor het herindelingstraject.
Hij komt 20 april naar de gemeenteraad in Huizen en kan dan die vragen beantwoorden.