De gemeenteraad van Huizen is ontevreden over het onderzoek naar parkeren rond de Keucheniusstraat.
De gemeenteraad van Huizen is ontevreden over het onderzoek naar parkeren rond de Keucheniusstraat. Foto: Bob Awick

'Er wordt uitgegaan van dingen die niet kunnen'

HUIZEN – Een meerderheid van de raad reageerde kritisch op de uitvoer van een onderzoek naar logistieke en parkeerproblemen rondom de Keucheniusstraat. Volgens de partijen is er te veel gekeken naar onmogelijkheden en zijn alternatieven niet goed onderzocht. Wethouder Marlous Verbeek (D66) oordeelde anders.

Het onderzoek werd uitgevoerd na een ingediende motie. Hierin riep een meerderheid van de raad het college op om alternatieven te onderzoeken op het gebied van verkeerscirculatie, logistiek en bevoorrading en een alternatieve parkeerontsluiting buiten het gebied Kerkstraat-Keucheniusstraat-Tuinstraat. Daarnaast moest het college 'serieus' in gesprek met de eigenaren van beide parkeergarages om de mogelijkheden te inventariseren, bijvoorbeeld het koppelen van beide garages. Deze resultaten zouden begin april gepresenteerd moeten worden.
Eind februari kwam de wethouder echter al met een melding naar buiten. Uit gesprekken met de eigenaren van de parkeergarages kwam naar voren dat het koppelen van de garages onmogelijk was. Ook commercieel gezien zou de koppeling niet werken, was de boodschap van de eigenaren.

Kraakhelder
Daarbovenop verscheen een kraakheldere conclusie van Arcadis. Zij concluderen dat het koppelen van garages ruim 19 miljoen euro zou gaan kosten en dat er feitelijk geen sprake was van parkeerproblemen rondom het gebied.

Geen alternatieven
De conclusies van het gepresenteerde rapport blijken grotendeels gebaseerd te zijn op deze bevindingen van Arcadis en de eigenaren. Conclusies waar volgens een aantal partijen, waaronder coalitiepartijen, het een en ander aan ontbrak. "Wij hebben gevraagd om alternatieven, bijvoorbeeld welke locaties het college in gedachten heeft. Wat die alternatieven zijn, komt niet in het voorstel voor", aldus GroenLinks.

Partijgenoten
Ook het CDA toonde zich teleurgesteld over het resultaat, net D66. Wij zijn van mening dat de motie niet volledig is uitgevoerd", stelde Verbeeks partijgenoten. De PvdA ging zelfs een stukje verder een noemde de resultaten 'kansloos', 'visieloos' en 'ambitieloos'. "Er wordt uitgegaan van dingen die niet kunnen." Ook de VVD miste ambitie. "We hebben niet iets te kiezen, er valt niets tegen elkaar af te wegen. Ik lees voorlopig alleen nog maar een hoop mitsen en maren", aldus de oppositiepartij.

De verantwoordelijk wethouder verdedigde de resultaten. "Ik heb een andere mening. Het college heeft het onderzoek correct uitgevoerd. Binnen een korte termijn van twee maanden kun je niet alles op de rit hebben", zo stelde Verbeek.

Toch namen de partijen daar geen genoegen mee. De wethouder heeft daarom de opdracht gekregen om de alternatieven alsnog serieus te onderzoeken.