Pieter Hogenbirk (l) en Peter Kos met achter hen het gedeelte waar straks de kunstenaars zich vestigen.
Pieter Hogenbirk (l) en Peter Kos met achter hen het gedeelte waar straks de kunstenaars zich vestigen. Foto's: Bob Awick

Nog eenmaal de
Krachtcentrale
in oude glorie

HUIZEN - De liefde spat ervan af bij Peter Kos en Pieter Hogenbirk als zij vertellen over de Krachtcentrale en de plannen die zij ervoor hebben. Ze willen het industriƫle erfgoed dat in 1938 werd gebouwd om de energie op te wekken voor het toenmalige Balatum, nu BN International, omtoveren tot het bruisend cultureel hart van Huizen aan de Havenstraat. Na lang wachten kan de verbouwing bijna beginnen, maar voor die tijd laten ze het pand nog eenmaal in oude glorie zien en vertellen ze wat er gaat gebeuren. Een rondleiding in woord en beeld met een blik in het verleden en naar de toekomst.

Het gebouw is mooi in zijn gehavende vorm. Dat stralen Peter en Pieter in ieder geval uit. Ze tonen hun mooiste plekjes. Voor Pieter is dat de trap naar beneden in de hoek van het hoge gedeelte. "Zie je de rondingen. Dat bewijst dat dit pand echt met liefde door een architect is gemaakt, anders had hij het net zo goed recht kunnen laten." Peter pakt een losse ronde steen die netjes is opgeborgen en zegt: "Dit is het steentje van Pieter", en legt het neer op de plek waar het vermoedelijk heeft gelegen, zodat fotograaf Bob Awick er een foto van kan maken.

Lijnen
Ook Peter heeft zijn favoriete plek. Het is het kenmerkende voorportaal met ronde lijnen met daarin een lantaarn. "Zie je die ronde en rechte lijnen. Bizar toch, dat contrast?" Pieter denkt dat Jan Duiker de architect is geweest. Hij weet het alleen niet zeker, omdat nergens documenten zijn te vinden over wie het gebouw uiteindelijk ontworpen heeft. "Het is zo mooi als je bekijkt waar het voor is gebouwd. Dat had niet gehoeven. Dat zagen de mensen die hier gewerkt hebben niet, die hebben we namelijk gesproken."

Kelder
Eindeloos kun je met ze door het pand dwalen. De kelder heeft namelijk ook nog wel wat geheimen prijs te geven. "Hier staat een enorme ketel van behoorlijk dik staal. Als we de liftschacht gaan bouwen, breken we toch de vloer open. Dan kan er een shovel in. Die ketel moet ter plekke in kleine stukken gesneden worden en zo kan hij er dan uitgehaald worden", vertelt Peter.

Wilde plannen
Hij heeft allerlei wilde plannen voor de ruimtes beneden. Een sportruimte. "Stel jij het je voor. Straks ben ik zo breed van boven als ik hier elke dag train" en hij spreidt zijn armen uit. In een ander gedeelte zou een bar kunnen komen met een vergaderruimte voor bijvoorbeeld de Rotaryclub en andere organisaties. Met een eigen mooie toegang. Daarnaast kunnen er ruimten komen waar muziek gemaakt kan worden. "Dat mis je nu in Huizen." Ook daar komt dan een eigen toegang voor.

Verdiepingen
Weer op de begane grond pakt Peter de maquette er nog maar eens bij. "Die begint nu wel aardig in verval te raken." Hij haalt het dak van het hoge gedeelte eraf en haalt de constructie eruit die straks in dat gedeelte gebouwd gaat worden. Het is 100 keer kleiner dan in het echt. "Hier komen drie verdiepingen. De begane grond krijgt een hoogte van zes meter en is bijna zo hoog als het dak van het lage gedeelte. Daar komt trouwens een dakterras op."

Rondom glas
De constructie komt los van de muren te staan, zodat je straks de lange ramen gewoon in zijn geheel kunt zien als je bij de wand staat. "We zijn nu bezig met een glasleverancier, want rondom de verdiepingen komt helemaal glas en de naden zul je nauwelijks zien." Aan de kant van het dakterras komt links en recht een toilet. "Dat worden bouwketen. Die voor vrouwen wordt roze en die van de mannen blauw. Onder het glazen dak van het hoge gebouw komt een vergaderruimte. "Dat wordt iets heel bijzonders."

Restaurant
In het lage gedeelte ernaast moet uiteindelijk een restaurant komen. De heren zoeken er nog een uitbater voor. Ze hebben vertrouwen dat een goede partij er zal komen, zeker nu ze echt met de verbouwing kunnen gaan beginnen. Als eerste richten ze zich toch op het hoge gedeelte en hopelijk is dat aan het eind van dit jaar af. Dan kunnen de kunstenaars uit de inmiddels verkochte De Rookerij - die nu tijdelijk naar het oude postkantoor aan de Kerkstraat verhuizen - zich er vestigen.

In het lage gedeelte komt straks een restaurant. De buitenkant krijgt een nieuwe pleisterlaag met daaronder de verwarming van het pand, het zogeheten WarmBouwen.
Het lievelingsplekje van Pieter met de ronde hoeken bij de trap.
Peters hart gaat sneller kloppen van de combinatie van ronde en rechte lijnen.
Een detail van de leidingen van de Krachtcentrale. Ze krijgen een andere plek straks.
Een van de vele meters die je er tegenkomt.
Zelfs het bord 'verboden toegang' straalt oude glorie uit.
De kelders van het gebouw. Hier zal ook het een en ander gesloopt moeten worden voor het een andere bestemming krijgt.