De Matthäus Passion in Naarden is altijd druk bezocht.
De Matthäus Passion in Naarden is altijd druk bezocht. Foto: Bob Awick

Het zit er weer op, de Matthäus Passion in Naarden

NAARDEN - Na bijna een week Matthäus Passion was het zaterdagavond weer stil in de Grote Kerk. "Het is wel even wennen, hoor", laat Marlo Reeders, directeur Stichting Grote Kerk Naarden weten.

Zaterdag om 16.00 klonken de laatste noten en met militaire precisie werden de 1000 stoelen en vier podia door vrijwilligers de kerk uitgedragen. Drie uur later hield de PKN haar Paaswake in de kerk. In totaal waren er vijf voorstellingen, met op Goede Vrijdag en zaterdag een lange lunchpauze. En dat laatste was ook goed te merken in de Vesting. Net als elk jaar waren er ook flink wat prominente Nederlanders aanwezig.

In het rijtje van Edith Schippers, Ronald Plasterk, Piet Hein Donner, Khadija Arib, Maxime Verhagen en Jette Klijnsma ontbrak dit jaar wel Mark Rutte. Hij wisselt Naarden en Leiden af. De tendens van de afgelopen jaren, meer jongeren, was ook dit jaar zichtbaar. Woensdag was er al een grote groep leerlingen van het Goois Lyceum aanwezig. Dat tegenwoordig verschillende generaties de Matthäus Passion bijwonen kan niemand zijn ontgaan. Vroeger stond het publiek tussentijds een aantal keer op of waren er stiltes om haar waardering te tonen, nu klinkt er applaus.

De Matthäus-Passion is een oratorium gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het is een van zijn bekendste composities en een van zijn langste. Het vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Matteüs. Op Goede Vrijdag 14 april 1922, dirigeerde Johan Schoonderbeek voor het eerst de Nederlandsche Bachvereeniging in de Matthäus-Passion in Naarden. De uitvoering werd een jaarlijkse traditie.