Tijdens schooltijd gaat het mobieltje van Frits, Amber en Marit in de kluis, voor meer concentratie tijdens de lessen.
Tijdens schooltijd gaat het mobieltje van Frits, Amber en Marit in de kluis, voor meer concentratie tijdens de lessen. Foto: Bob Awick

Smartphone gaat op school de hele dag de kluis in

door Floris Hulleman

HUIZEN - De mobiel de hele dag in de kluis tijdens de examenvoorbereidingen. Op Scholengemeenschap Huizermaat is een succesvolle proef bezig in aanloop naar de examens. Leerlingen van 4-mavo zijn zeer enthousiast over het initiatief, dat van een andere school kwam overwaaien. "De concentratie is veel beter."

Sinds begin maart heeft een groot gedeelte van de 4-mavo leerlingen van de Huizermaat geen telefoon meer bij zich tijdens de lessen. "Eerder hadden zij met de mentoren besproken, dat voor een succesvolle eindspurt in de voorbereiding op het examen de afwezigheid van hun smartphone heel behulpzaam zou zijn", aldus de schoolleiding.

De regel is simpel: bij binnenkomst gaat je mobiel de kluis in. "Je doet hem dan ook niet op stil, of in je tas. Hij blijft daar de hele dag", vertelt Marit. Zij is een van de leerlingen die mee doet met de actie. "Als ze er toch achter komen dat je een mobiel mee hebt, nemen ze hem in en krijg je hem aan het eind van de dag weer terug."
In het begin was het wel even wennen voor de leerlingen. "In het begin dacht ik dat ik hem soms kwijt was." Toch zijn de leerlingen heel blij met de genomen maatregelen.

Tegen
Het grootste gedeelte van de leerlingen houdt zich dan ook aan de regel. "Sommige zijn er op tegen en die weigeren om mee te doen. Maar bij anderen zie je wel een omslag. Die wilden in het begin niet meedoen, maar zijn wel om", vertelt Marit.

Invloed
Volgens Marit heeft de regel een goede invloed op de concentratie. "Je merkte dat kinderen altijd stiekem op hun mobiel zaten en daarom niet bezig waren met de les. Bij ons in de klas waren dan ook veel mensen met slechte cijfers", vertelt ze.

Klasgenoot Amber merkt dat ze veel meer tijd heeft voor haar huiswerk. "Vroeger was ik in een tussenuur altijd met mijn mobiel bezig. Nu kijk ik naar wat er moet gebeuren, waardoor ik bij thuiskomst veel minder hoef te doen", vertelt ze.

Betere concentratie
Ook medestudent Frits merkt dat de verandering positieve vruchten afwerpt. "Qua nederlands is het heel erg vooruit gegaan. Iedereen staat een voldoende en dat was niet zo. De concentratie is veel beter. Leerlingen zijn veel meer betrokken bij de les en vragen ook meer."

Socialer
Daarnaast heeft het ook een positieve invloed op de pauzes. "Je ziet dat veel meer mensen met elkaar aan het praten zijn", vertelt Frits. Ook Marit en Amber zien de verandering. "Mensen zijn veel socialer en kijken niet meer de hele tijd om hun telefoon. Als we nu ook samen zijn met vrienden, spreken we af dat we de telefoon aan de kant leggen", vertellen ze.

Drie weken
De leerlingen van 4-mavo hebben nog ongeveer drie weken voordat de eerste examens beginnen. "Ik ben op dit moment veel aan het leren voor engels en biologie. Dat is gewoon heel veel. Ik maak veel oefenexamens", vertelt Marit.

Blokken
Frits is ondertussen hard aan het blokken. "Ik ben hard aan het leren voor aardrijkskunde, dat is echt een leervak. En het interesseert me ook niet heel erg." Amber Is vooral hard aan het leren voor biologie en scheikunde. "Dat is gewoon heel veel."
De mentoren en docenten op de Huizermaat zijn zeer trots op de leerlingen. "Zij vinden het ontzettend stoer dat de leerlingen deze stap hebben gezet, als een stap op weg naar het diploma en een stap op weg naar volwassen worden."
Ondanks de spanning, zien de studenten de examens positief tegemoet. Nog even blokken en dan kunnen de toetsen beginnen.