Maurits Cohen onthulde samen met zijn kleinkinderen Elise, Tim en Daniëlle de gedenkplaat bij het monument.
Maurits Cohen onthulde samen met zijn kleinkinderen Elise, Tim en Daniëlle de gedenkplaat bij het monument. Foto's: Bastiaan Miché

Monument Joodse kinderen
Berg-Stichting onthuld

REGIO - Maurits Cohen uit Huizen was een van de Joodse kinderen die in de Berg-Stichting in Laren werd opgevangen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij overleefde de oorlog, maar 48 kinderen deden dat niet, waaronder zijn broertjes Louis en Henry.

In een half jaar tijd werd op initiatief van Ineke Hilhorst uit Laren geld opgehaald om de overleden kinderen en de vier omgekomen begeleiders hun naam terug te geven middels een monument. Cohen sprak van een prachtig gebaar en een geweldig initiatief. Samen met drie van zijn kleinkinderen onthulde hij donderdag 20 april, 108 jaar na de oprichting van de Berg-Stichting, het monument dat een plek heeft gekregen bij de begraafplaats bij de Langsakker in Laren. Directeur Jan Reitsema van de Berg-Stichting, die door zijn inzet meer dan de helft van de kinderen heeft kunnen redden, werd ook geëerd. Het plantsoen bij het monument heet nu Reitsemaplantsoen.
Bij de plechtigheid waren onder andere de ambassadeur van Israël en opperrabijn Binyomin Jacobs aanwezig. Voor de leerlingen van het naastgelegen Laar & Berg, deels vernoemd naar de Berg-Stichting, was een grote rol weggelegd.

Wethouder Ton Stam van Laren onthult het naambord van het Reitsemaplantsoen.
Opperrabbijn Binyomin Jacobs spreekt tijdens de plechtigheid.
Ineke Hilhorst uit Laren vertelt over haar initiatief en leidde de plechtigheid.
Na de plechtigheid kon iedereen een steentje of bloem neerleggen.
De ambassadeur van Israël (l) naast de burgemeester.
Burgemeester Roest legde namens de gemeente een krans.