Ian tussen zijn vader Walter en opa Frans die een foto van zijn vader Franz Carl vasthoudt.
Ian tussen zijn vader Walter en opa Frans die een foto van zijn vader Franz Carl vasthoudt. Foto: NH

Verborgen oorlogsverleden ontdekt bij schoolproject

HUIZEN/BUSSUM - Ian Pennekamp uit Bussum, leerling van scholengemeenschap Huizermaat, ging voor een schoolopdracht op zoek naar het onbekende verhaal van zijn overgrootvader tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar wat eerst een leuke opdracht leek, bleek een donker randje te hebben. Franz Carl Pennekamp, Ians overgrootvader, was namelijk een verrader in de oorlog. "Hij heeft toch voor de NSB gewerkt", vertelt Ian aan NH Nieuws. "Dan ben je gewoon een verrader want je hebt niet voor het land gekozen, maar voor de Duitsers, de tegenstander."

Ian en andere leerlingen van scholengemeenschap Huizermaat gingen onder andere via foto's en interviews met familieleden graven in het verleden. Dit deden zij tijdens de lesmodule 'Verborgen familieverleden'. Hierin gaan zij op zoek naar informatie over een overleden familielid. Zij doen dit onder begeleiding van docent Bas de Bruijn die docent scheikunde is op de Huizermaat, schrijver/journalist Ferdi Schrooten en docent Nederlands Jeroen Clemens. Ferdi Schrooten: "Het gaat om jou en wie je voorvaderen zijn geweest. Dat bepaalt namelijk ook wie jij bent."
Ian uit 4vwo vond dus informatie over de oorlogsactiviteiten van zijn overgrootvader Franz Carl. In eerste instantie vocht zijn overgrootvader voor het Nederlandse leger bij de belangrijke slag om de Grebbeberg. Later kwam hij via vrienden in contact met de NSB en die haalden hem over om zich aan te sluiten bij de Duitsers. "In 1943 heeft hij bij de SS een militaire opleiding gedaan om een nog betere baan te krijgen. Hij was een volwassen Schutspolizei om op het IJsselmeer vliegtuigen neer te schieten."

Nooit verteld
Iets wat de opa van Ian, de zoon van Franz Carl, eigenlijk nooit aan zijn kinderen en kleinkinderen had verteld. "Ik wilde graag officier worden, dus dat zat er niet in voor mij. Dat kon ik vergeten. Dus voor mijn kinderen dacht ik dat ik er dan maar beter weinig ruchtbaarheid aan kon geven", zegt hij voor de camera.

Ian en zijn vader betreuren dat. "Met mijn opa had ik daar heel graag over gesproken", vertelt Ians vader Walter "Ik heb ze heel goed gekend, dacht ik, maar het heeft ze toch weerhouden om hun verleden te delen met een puber."
Voor Ian heeft zijn ontdekking wel een dubbele lading: "Als je hoort hoe aardig hij was, dan is hij dus niet die NSB'er. Oorlog doet soms rare dingen met je." Hoe gaat Ian nu 4 en 5 mei vieren? "Daar zal ik toch nog wel over nadenken. Twee minuten stil zijn is best wel lang. Dan zal zich veel afspelen in mijn hoofd."

Ian: 'Als je hoort hoe aardig hij was, dan is hij dus niet die NSB'er'