Het monument aan de Randweg in het Stadspark, waar traditiegetrouw dodenherdenking in Huizen start.
Het monument aan de Randweg in het Stadspark, waar traditiegetrouw dodenherdenking in Huizen start. Foto: Bob Awick

Programma dodenherdenking

HUIZEN - Het 4 mei Comité Huizen organiseert ook dit jaar weer de plaatselijke dodenherdenking. Hierbij is het thema 'Geef de vrijheid door' leidend. Dit thema is gekozen door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Traditioneel wordt er om 17.00 uur gestart met een bloemlegging bij het monument aan de Randweg in het Stadspark door burgemeester Fons Hertog samen met de leden van het 4 meicomité. Bij dit monument worden de inwoners van Huizen herdacht die tijdens de oorlog werden gefusilleerd.

Herdenkingsdienst
Van 19.00 uur tot 19.38 uur is de herdenkingsbijeenkomst in de Kruiskerk van Huizen op de hoek van de Naarderstraat met de Karel Doormanlaan. De Kruiskerk gaat open voor het publiek om 18.30 uur. Een muzikaal optreden wordt verzorgd door het Revival Koor uit Huizen.
Ook dit jaar krijgen tijdens de herdenking weer drie oorlogsslachtoffers 'een gezicht'. Dit jaar zijn dat Gerrit Jan Rebel, Henk Teeuwissen en Jakob Veerman.
Gerrit Jan Rebel was de 19-jarige bakkerszoon die voor de Arbeitseinsatz in Duitsland ging werken. Zijn naam wordt in een brief in verband gebracht met het luisteren naar Radio Oranje. Hij werd opgepakt en kwam in een strafkamp om het leven.
Henk Teeuwissen, die graag dominee wilde worden maar niet mocht van thuis, ging in dienst bij het KNIL en sneuvelde bij de aanval van de Japanners op Java.
Jakob Veerman, een 34-jarige reservist, kwam samen met 64 kameraden in de eerste uren van de oorlog om bij het bombardement op zijn kazerne in Scheveningen.
Om 19.38 uur verlaten de aanwezigen de Kruiskerk voor de officiële stille tocht naar het monument op het Prins Bernhardplein, dat dit jaar is geadopteerd door de Eben-Haezerschool. De stoet wordt begeleid door twee trommelaars. Bij aankomst bij het monument om 19.50 uur houdt de burgemeester een toespraak. Om precies 20.00 uur wordt twee minuten stilte gehouden. Kort na deze stilte speelt een trompettist van muziekvereniging Prinses Irene 'The Last Post'. Nadat muziekvereniging Prinses Irene twee coupletten van het Wilhelmus heeft gespeeld, volgt het oplezen van een gedicht en de namen van de gevallenen in Huizen en de officiële krans- en bloemlegging.