De Oude Kerk, van belang geweest voor de ontwikkelingen in de samenleving.
De Oude Kerk, van belang geweest voor de ontwikkelingen in de samenleving. Foto's: Bob Awick

De genen van het dorp van 'net niet'

HUIZEN - 'Als je weet waar je vandaag komt, dan weet je ook waar je naartoe kunt', is de stelling van Hans van den Brink. Met die boodschap wilde hij ook aan de slag met zijn woonplaats Huizen, omdat hij merkte dat het dorp in het Gooi kansen mist in zijn ontwikkeling. Beroepsmatig zoekt hij in zulke gevallen met gemeenten dan naar hun DNA, om zo succesvolle ontwikkelrichtingen te ontdekken en te kijken waar krachten versterkt kunnen worden. In Huizen deed hij dit vrijwillig met een heleboel betrokken inwoners. Na drie sessie was het er: het DNA van Huizen, de kracht, de potentie en de beperkingen.

De ontdekkingstocht ging langs de vijf lijnen van het DNA van het dorp om uit te zoeken wat specifiek in de genen zit. Deze lijnen zijn grondgebied, bedrijvigheid, samenleving, cultuur en bestuur. Dat zijn de bouwstenen van wat Huizen Huizen maakt.

Krachten
De reis eindigde bij een zestal prachtige krachten voor het dorp:
* een mooie, diverse omgeving met water, bos en hei. Prettig om in te wonen, te werken en er te verblijven;
* haven en oude dorp als karakteristieke elementen;
* een ondernemende mentaliteit;
* eigenstandig, oftewel een eigenwijs en zelfstandig karakter
* veel verenigingen, onder meer ontstaan vanuit de kerken
* over het algemeen harmonie in het politieke klimaat

Potentie
Uit de sessies kwam ook wel dat Huizen het 'net niet'-dorp is. Het heeft potentie, maar daarvan is veel niet benut. Deze punten zouden volgens Van den Brink versterkt kunnen worden om zo bij te dragen aan de kracht van het dorp:
* het kleinschalige, bijvoorbeeld straatjes en winkeltjes
* het ondernemersklimaat
* de hechte gemeenschap, zorgzaam, vooral in eigen buurt
* de cultuur, die volgens de mensen die naar de sessies kwamen er wel is, maar te weinig zichtbaar
* cultureel erfgoed, zoals de taal, vissers, kaas en ambachten
* de Krachtcentrale, waar nu al hard aan wordt gewerkt
* het (her)ontwikkelen van de Naarderstraat, de Havenstraat en de Zomerkade
* het verlangen naar een hechte gemeenschap, naar verbinding: hierin zou een grote rol weggelegd kunnen zijn voor een gemeenschapshuis of cultuurhuis
* het profileren aan de hand van het DNA van Huizen: beleid, evenementen, rondleidingen, en dergelijke
* er is geen overkoepelende organisatie voor evenementen zoals Huizerdag, Oldtimerfestival, Erfgooiersdagen, Havenfestival, en alle andere evenementen in het dorp.

Volgens Van den Brink is het heel goed mogelijk om deze potentie te ontwikkelen. "Daarmee moet je wel rekening houden met het DNA. Kijk bijvoorbeeld naar de Zomerkade. Zo'n goed idee, maar het is het 'net niet'. Huizen heeft geen uitbundigheid in zijn DNA, dus het even een terrasje pakken zit er niet in. Toch kan het wel wat worden. We missen in Huizen nog een goede viswinkel en een goed visrestaurant. Wellicht kan dat de aantrekkingskracht van de Zomerkade worden. Ieder gebied moet een trekker hebben om mensen naar zich toe te trekken."

Daarom is hij ook van mening dat het dorp en het Oude Raadhuisplein nog een goede trekker nodig hebben. "Mensen gaan echt niet zomaar over de Havenstraat vanuit het Nautisch Kwartier richting het dorp. Heb je gezien hoe lang dat is en er is nu nog niets te beleven. Bezoekers moeten een doel hebben om naartoe te gaan, iets dat past bij de maat van dit dorp. Kleinschalig en dorps dus. Ze gaan naar het dorp omdat je er bijvoorbeeld een rondwandeling kunt maken, naar het museum kan en er kan slenteren door de kleine straatjes met leuke winkeltjes die je nergens anders hebt."

Daarbij moeten mensen elkaar ook wat gunnen. "Waarom zou alles in het oude dorp moeten zitten? Winkelcentrum Oostermeent is er ook nog. Daar zouden bijvoorbeeld zich meer ketenwinkels kunnen vestigen."

Beperkingen
Hiermee legt Van den Brink eigenlijk al meteen de vinger op de zere plekken binnen het DNA van Huizen. Dat zijn de beperkingen waar rekening mee moet worden gehouden bij het ontwikkelen van de mogelijkheden, de potentie, van het dorp. Deze zijn:
* de slechte verbinding hart – haven
* Huizen is een buurtendorp: de karakters van het oude dorp en de buitenwijken zijn zeer verschillend
* beeldvorming van buiten nog steeds: christelijk en gesloten
* weinig levendigheid/vertier, vooral voor jeugd
* zuinig, 'doe maar gewoon', kritisch met vaak de vraag 'wat heb ik eraan?'
* visie en ambitie zijn een papieren werkelijkheid, het ontbreekt aan geloof

"Daarbij wil ik aantekenen dat als je de potentie gaat ontwikkelen, de beperkingen vanzelf minder zullen worden. Als er iets leuks te beleven valt op de Havenstraat en je bent op weg naar een aantrekkelijk Oude Raadhuisplein of het museum, dan lijkt de Havenstraat niet meer die slechte verbinding."

Wel ligt er de taak van een overheid om ontwikkelingen in het dorp langs de meetlat van het DNA te leggen. "Als je iets gaat doen dat niet bij je DNA past, kun je ergens heel veel geld in pompen, maar bereik je niet wat je zou kunnen bereiken als het daar wel past", stelt Van den Brink. Hij zal in juni na het DNA café over de toekomst van Huizen het DNA aan de raad overhandigen. "Je kunt vaak maar een keer iets doen met een gebied, bijvoorbeeld het gebied rondom de Keucheniusstraat. Helaas wordt er dan te vaak gedacht vanuit het kortetermijnperspectief van de ontwikkelaar en politici die het denken aan de portemonnee leidend maken. Beter is om je af te vragen of het past bij het DNA van je dorp. Ik hoop dat het DNA dat wij met elkaar als inwoners van Huizen hebben samengesteld hierbij in de toekomst zal helpen."
Meer weten: check op Facebook de pagina DNA van Huizen.

De Zomerkade, een voorbeeld van 'net niet'.
Hans van den Brink bij de haven, die een grote rol speelt in het DNA van het dorp.
Het Huizer museum, de plek van de cultuur, met daarnaast een typisch klein straatje in het dorp.
De ellenlange Havenstraat moet overbrugd worden, een beperking. Op de achtergrond wat over is van Philips in Huizen en op de voorgrond wat nieuw is: Lidl.
Westland Kaas past bij de genen van Huizen. Bedrijvigheid en kaas zijn potentiële kansen.
Het oude raadhuis staat voor het stabiele bestuur dat Huizen altijd heeft gehad en lang overwegend christelijk.