Deze jongens, die niets met de steekpartij te maken hebben, praten na over het incident in het winkelcentrum.
Deze jongens, die niets met de steekpartij te maken hebben, praten na over het incident in het winkelcentrum. Foto: NH

Buurt staat perplex van steekpartij meisjes

Regioredactie Gooi en Vecht

HUIZEN - Het 16-jarige meisje dat vorige week in Huizen een leeftijdsgenote met een mes in haar rug stak, pestte al jaren een medeleerlinge en bedreigde haar enkele dagen eerder met een mes. Het slachtoffer van de steekpartij zou het voor de gepeste scholiere hebben opgenomen.

De steekpartij bij de Huizense Oostermeent had te maken met jarenlange pesterijen op middelbare school De Fontein in Bussum. Die pesterijen zouden tot een ruzie hebben geleid tussen twee meisjes. Het slachtoffer van de pesterijen zette er daags na de steekpartij een bericht over op Facebook. Daarin schrijft ze dat het neergestoken meisje het voor haar had opgenomen. "Ik ben er kapot van dat mijn pesters iemand neersteken die voor me opkomt", schrijft ze. "Te triest voor woorden." Vorig weekeinde stond ze zelf tegenover de messentrekster, die haar toen met een mes zou hebben bedreigd.

Geduwd
Mensen uit de buurt staan perplex van het incident en de achtergronden ervan. "Meisjes worden nog erger dan jongens", aldus een plaatselijke ondernemer. Tijdens een ruzie voor een lunchroom zou een meisje tegen een scooter zijn geduwd. Toen de scooter omviel zouden bij het meisje dat daar op zat de stoppen zijn doorgeslagen, vertelt een jongen uit de buurt voor de camera van NH. "Zij heeft haar toen in de rug gestoken. Ik vind het persoonlijk niet normaal dat je een mes op zak hebt op die leeftijd", aldus een bekende van het slachtoffer. Het meisje is met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie hield na een korte zoektocht drie verdachten aan: meisjes van 16 en 17 uit Laren en Huizen en een jongen van 16 uit Huizen.

Nachtmerrie
Schooldirecteur van De Fontein in Bussum, Adriaan Nagel, noemt het neersteken van een van zijn leerlingen "een nachtmerrie". Hij was op de hoogte van het feit dat een van zijn leerlingen een andere leerling afgelopen weekend bedreigde. "De politie heeft daar opgetreden", meldt hij aan NH. Voor het meisje dat met een mes aan de deur van haar medeleerlinge stond, had dit in de nieuwe schoolweek weinig gevolgen.

"Toen allebei de meisjes weer op school waren, hebben we er alles aan gedaan om ze uit elkaar te houden", zegt Nagel over de manier waarop de school het incident gister oppakte. De meisjes zitten niet bij elkaar in de klas, maar gaan (vooralsnog) wel in hetzelfde gebouw naar school. De schooldirecteur wist dat het slachtoffer gepest werd, zegt maatregelen genomen te hebben maar erkent dat die niet afdoende zijn geweest. "Als pesterijen leiden tot een steekincident dan kun je constateren dat er niet genoeg aan gedaan is."

'Niet normaal dat je een mes op zak hebt op die leeftijd'

Voorkomen
Toch vraagt hij zich af of de school de steekpartij had kunnen voorkomen. "We hebben alles gedaan wat binnen onze mogelijkheden lag", stelt hij. "Van psychologen tot begeleiders." Niet alleen de school heeft daarom onvoldoende gedaan, vindt Nagel. "Je bent uiteindelijk als samenleving tekortgeschoten."

Met het slachtoffer van de steekpartij gaat het inmiddels beter, ze is weer thuis.