'Zittend Naakt' van Bertha thoe Schwartzenberg.
'Zittend Naakt' van Bertha thoe Schwartzenberg. Foto: Ruben de Heer

Duet van Gooise kunstenaressen

HUIZEN - Het Huizer Museum open op 1 juni de tentoonstelling 'Bertha thoe Schwartzenberg & Marie Thérèse Mentink', een kunstduet door vrouwelijke kunstenaars die precies een eeuw na elkaar leefden. De tentoonstelling is een eerbetoon aan vrouwen door kunst.

Thoe Schwartzenberg groeide op in het Gooi en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwsters van na 1900. Ze stond aan de basis van beroepsvereniging de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Haar werk is heel gedetailleerd en sterk figuratief. In haar beelden zien we vaak vrouwen. Het is voor het eerst dat een groot deel van Thoe Schwartzenbergs werk in het Gooi te zien is.

Ook schilderes Marie Thérèse Mentink uit Huizen maakt vaak vrouwelijke portretten. Zo is haar 'Ode aan Jaantje' (hiernaast) een eerbetoon aan Huizer vrouwen van circa 100 jaar geleden die een bijzonder zwaar leven leidden, vaak als vissersweduwe met een grote kinderschare. Daarnaast zijn andere kleurrijke en fantasievolle vrouwelijke portretten van haar hand te zien.

Afbeelding