In en rondom de haven en op de surfstranden wordt zaterdag de Dag van de Watersport gevierd.
In en rondom de haven en op de surfstranden wordt zaterdag de Dag van de Watersport gevierd. Foto: Bob Awick

20 mei: Dag van de Watersport
in de Oude Haven Huizen

HUIZEN - Aanstaande zaterdag, 20 mei, is het de Dag van de Watersport in Huizen. Bezoekers zijn van 10.00 tot 17.00 uur welkom op en rondom de Oude Haven en de surfstranden van Huizen voor deze gezellige familiedag. De dag wordt afgesloten met de traditionele Gooische Gondelvaert, een bonte stoet van vrolijk uitgedoste schuiten en pieremachochels.

Het Watersportverbond heeft deze dag georganiseerd in samenwerking met vrijwel alle verenigingen, bedrijven, organisaties en stichtingen uit Huizen die iets met watersport te maken hebben. Het doel is om belangstellenden kennis te laten maken met alle facetten op en rond het water.

Zeilen
Op de de Dag van de Watersport zullen onder meer watersportvereniging AVOH, Gooierhaven, Gooimeerzeilers en IJsselmeerzeilers informatie over het wedstrijd-, toer- en jeugdzeilen geven.

Reddingsbrigade
De KNRM en de Huizer reddingsbrigade tonen hun snelle RIB-boten en de Stichting Sailability laat zien dat er ook voor mensen met een beperking mogelijkheden zijn om te zeilen. Zo is er onder andere een zeilsimulator te zien. Ook de waterscouts zullen aanwezig zijn met hun zeilvletten en gaan brood bakken op een kampvuur.

Gooische Gondelvaert
De watersportvereniging Gooierhaven verzorgt vanaf 16.00 uur als afsluiter van de dag de Gooische Gondelvaert 2017. De mooiste, gekste en/of vrolijkste boot maakt kans op een leuke prijs, beschikbaar gesteld door w.s.v. Gooierhaven. De jury zal uit de voorzitter van het watersportverbond en de wethouder van de gemeente Huizen bestaan. Dit alles speelt zich af op en rondom de oude en de nieuwe haven en de surfstranden van Huizen. De Stichting Huizer botters heeft haar werf op deze dag natuurlijk geopend en laat bezoekers alles zien over de historie van ons nationaal erfgoed: de Huizer Botters.

Huizer Botters
Een belangrijke publiekstrekker van deze Dag van de Watersport is de werf van de Stichting Huizer Botters. De vier stoere botters van de stichting liggen weer klaar om samen met bezoekers (tegen een geringe vergoeding) een tochtje op het Gooimeer te maken. Voor dit soort zeiltochtjes is altijd veel belangstelling omdat het een goede indruk geeft van de wijze waarop men vroeger met slechts twee bemanningsleden ging vissen op de Zuiderzee. De botters, die varen van 10.00 uur tot 14.00 uur, zijn dan ook voorzien van visnetten en fuiken en de vrijwilligers van de stichting geven uitleg over het vissen, het zeilen en het onderhoud van deze historische schepen. Ook is er voor de jeugd een wat kleiner schip te bezoeken, namelijk een traditionele schouw. Deze wordt door een aantal enthousiaste Bramzijgers in de vaart gehouden. Daarnaast wordt op de werf van 11.00 tot 14.00 uur ook getoond hoe er door vaders en hun kinderen een klein houten bootje wordt gebouwd. Op dit moment zijn er zes bootjes in aanbouw die op 17 juni te water worden gelaten. Altijd een spannend moment voor de bouwers van hun eigen bootje. De botterwerf biedt aan het eind van de dag ook een uitstekend uitzicht op de Oude Haven waar bezoekers met een hapje en een drankje vanaf ongeveer 16.30 uur de Gooische Gondelvaert voorbij kunnen zien varen. Kortom, de oude en de nieuwe haven en de Botterwerf Huizen bruisen weer van de activiteiten.

Vier stoere botters liggen klaar voor tochtje op het Gooimeer

Alle deelnemende organisaties hopen door middel van deze Dag van de Watersport meer belangstelling voor activiteiten op en rond het water te creƫren.