Het Havenfestival wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden en is groter door het ontbreken van het Oldtimer Festival Huizen.
Het Havenfestival wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden en is groter door het ontbreken van het Oldtimer Festival Huizen. Foto: Bob Awick

'Veiligheid op en in het water' thema vierde Havenfestival Huizen

Dit jaar vindt het Havenfestival Huizen voor de vierde keer plaats en wel op zaterdag 16 september in en rondom de Oude Haven.

HUIZEN Het Havenfestival Huizen wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden en wel op zaterdag 16 september in en rondom de Oude Haven van Huizen. Het festival zal een groter en breder aanbod hebben dan voorgaande jaren, nu het Oldtimer Festival Huizen niet gehouden wordt.

"Het festival heeft de afgelopen jaren een geweldige groei doorgemaakt met stijgende bezoekersaantallen. In 2016 werden er, mede geholpen door het prachtige weer, naar schatting zo'n 20.000 bezoekers verwelkomd. Een marktonderzoek onder de bezoekers heeft aangetoond dat de bezoekers zeer positief waren over het aanbod en de kwaliteit van dit festival. De opzet is breed, gevarieerd en is geƫvolueerd tot een echt familiefestival met vertier voor jong en oud. Het havenfestival laat zien dat de slogan 'Huizen Haven van 't Gooi' geen loze kreet is", aldus de Stichting Huizer Botters die tekent voor de organisatie.

Vrijwilligers

Al vanaf januari is een grote groep vrijwilligers bezig met de voorbereidingen. "Elk jaar is het weer een uitdaging om een breed en gevarieerd pakket van activiteiten aan te bieden die mede door de bijdrage van sponsors en de subsidie van de gemeente Huizen moeten resulteren in een bruisend festival met een sluitende begroting." Bert van Spil, projectleider van het festival: "Door de inzet van de enthousiaste groep vrijwilligers zijn we in staat om op 16 september weer een geweldig festivalprogramma aan te bieden. Natuurlijk is het jammer dat de organisatie van de groep Oldtimers de begroting niet rond kon krijgen, maar ik ben ervan overtuigd dat we in september kwalitatief zeker een vergelijkbaar aanbod kunnen laten zien."

Vaste onderdelen

Het festival heeft ook dit jaar weer een aantal vaste onderdelen: de braderie met meer dan 200 kramen, de shantykoren, klederdrachten, de kunstmarkt, oude ambachten, de historische schepen, het meevaren met de botters en spelletjes voor de kinderen.
Rondom het thema 'Veiligheid op en in het water' zullen er veel activiteiten te zien zijn. Emile van Waegeningh, als bestuurslid van de Stichting Huizer Botters verantwoordelijk voor evenementen: "Rondom dit thema hebben we veel nieuwe programmaonderdelen gepland. Zo zal het terrein van de waterzuivering van Waternet vlak bij de Oude Haven open zijn voor het publiek. Een unieke gelegenheid voor het publiek om te zien hoe ons vervuilde water weer wordt gezuiverd. Verder zijn er dit jaar voor het eerst diverse historische sleepboten, een reddingsvaartuig en een schip van de marine te zien en te bezoeken. Voor de jeugd zijn er dit jaar kleine zeilbootjes waar ze zelfstandig, maar onder deskundige begeleiding, veilig kan leren hoe het is om aan het roer te staan van een echte zeilboot."

Marktonderzoek: bezoekers zeer positief over aanbod en kwaliteit

Kofferbakverkoop

Met een kofferbakverkoop hoopt de organisatie een nog breder publiek te trekken dan in de voorgaande edities. Deze zal de leegte opvullen die ontstaat nu het Oldtimer Festival Huizen dit jaar niet georganiseerd wordt. "De verkoop van tweedehandsspullen vanuit de kofferbak wordt ook in Nederland steeds populairder. Mensen die hun zolder, garages en berging opruimen kunnen deze aanbieden op de kofferbakverkoop tijdens het havenfestival. Omdat veel bezoekers van het festival belangstelling hebben voor de watersport verwachten we dat ook veel bezitters van een boot hun overtollige watersportspullen vanuit de kofferbak zullen aanbieden. De markt vindt plaats op de loswal en is een prima aanvulling op het bestaande programma, want naast deze kofferbakverkoop zijn er straks nog twee markten te bezoeken, namelijk de traditionele bottermarkt en de kunstmarkt."

Zie ook havenfestivalhuizen.nl