Elke maandag is er een spreekuur in de bibliotheek van Huizen.
Elke maandag is er een spreekuur in de bibliotheek van Huizen. Foto: Bob Awick

Digi&Taalhuis Gooise bibliotheken zoekt taalvrijwilligers en maatjes

Het Digi&Taalhuis Gooise bibliotheken helpt mensen met vragen over taal. Ze zoeken nog vrijwilligers die mensen met taal willen helpen.

HUIZEN Het Digi&Taalhuis Gooise bibliotheken is een netwerkorganisatie rondom het taalaanbod in de Gooi en Vechtstreek. Ze zoeken nog vrijwilligers die mensen die problemen hebben met de taal willen helpen. Dit kan als taalmaatje of als taalvrijwilliger tijdens het spreekuur.

"Eén op de negen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met de Nederlandse taal. Zij hebben voornamelijk problemen met lezen of schrijven in het Nederlands. Vaak omdat zij anderstalig zijn en de taal nog leren. Maar het grootste deel van deze groep, bijna 65%, is geboren en getogen in Nederland. Het is voor hen lastig om een recept of folder te lezen, een nieuwe werkinstructie te begrijpen of overheidsbrieven te lezen. Zij weten vaak onvoldoende hun weg te vinden op het internet.", laat het Digi&Taalhuis weten.

Lastig

"Dit is lastig omdat steeds meer informatie gedigitaliseerd wordt, ook door de overheid. Ouders die moeite hebben met taal kunnen hun kinderen niet goed voorlezen en minder goed helpen met huiswerk. Steeds meer mensen overwinnen hun angst of schaamte en komen langs bij Digi&Taalhuis Gooise bibliotheken."
Het Digi&Taalhuis bestaat nu een jaar. "We beginnen de vruchten te plukken van de verschillende samenwerkingen die in de regio zijn ontstaan. Steeds meer mensen weten via allerlei kanalen de weg naar ons te vinden en daarmee de weg naar diverse taalorganisaties waar zij verder aan de slag kunnen met het leren van de Nederlandse taal en/of met het beter leren lezen en schrijven. Van taalgroepjes bij Versa Welzijn tot taallessen bij het ROCvA in Hilversum, voor iedereen is er wel wat en bijna alles is gratis."
Digi&Taalhuis Gooise bibliotheken zoekt taalvrijwilligers die aan de slag willen om mensen met taalproblemen te helpen, want er staan nu mensen op de wachtlijst. Concreet gaat het om Taalmaatjes die individueel 1 keer per week iemand 1 tot 2 uur helpen en om taalvrijwilligers die wekelijks 2 uur helpen bij het inloopspreekuur. In Huizen is dat maandag van 14.00 tot 16.00 uur. Wie interesse heeft of vragen kan terecht op bibliotheekgooienmeer.nl/diensten/digitaalhuis-gooi of bellen met 035-6973003.