Pieter Jan van Bunningen houdt van lezen en van het bespreken van de boeken die hij leest.
Pieter Jan van Bunningen houdt van lezen en van het bespreken van de boeken die hij leest."Heerlijk is dat!" Foto: Bob Awick

De enige man van Leeskring Flevo leest anders dan de vrouwelijke leden

'Een man leest een boek heel anders', stond in het verhaal over Leeskring Flevo. Man Pieter Jan van Bunningen legt uit hoe het zit.

HUIZEN Leeskring Flevo bestond in maart tien jaar en dat leverde een leuk interview op. Daarin zei Gerda van Suchtelen: "Op dit moment bestaat de kring uit veertien lezers: dertien dames en een heer. Dat maakt het ontzettend leuk. Omdat een man een boek heel anders leest, heeft hij altijd een leuke, afwijkende mening." De bewuste man is Pieter Jan van Bunningen en hij legt graag uit hoe anders een man dan leest.

Pieter Jan heeft wel wat met taal. Hij is vertaler, onder ander voor Spaans, Portugees en Engels. Hij houdt ook van lezen. "Wat ik altijd jammer vind, is dat ik dan nooit met iemand kan praten over het boek dat ik aan het lezen ben", zegt hij. "Ten eerste lezen mensen nog maar weinig, ten tweede moet die persoon ook nog maar net hetzelfde boek op zijn nachtkastje hebben liggen. Dat leidt meestal tot een meewarig knikken van iemand, als ik dan enthousiast vertel over een boek dat ik aan het lezen ben." Daarom ging Pieter Jan bij Leeskring Flevo. "Heerlijk om met een aantal mensen een boek te kunnen bespreken."
Hij bespeurde wel enige verschillen tussen de dames van de club en hem. "Ik durf niet te zeggen dat mannen anders lezen, maar ik als man lees in ieder geval anders dan de dames bij de leeskring."

Op dit moment is de leeskring bezig met het lezen van het boek 'Onderworpen' van de Franse schrijver Michel Houllebecq. Het gaat over de verkiezingen van 2022 in Frankrijk, die steeds verder polariseren. De strijd gaat nog tussen het Front National en de Moslimbroederschap. "Het boek is twee jaar uit en ik ben toevallig fan van de schrijver. Ik had het dus al gelezen. De auteur is een vrouwenhater, althans, dat vonden feministen indertijd. Houllebecq heeft dat goed weten uit te buiten als gratis publiciteit." Volgens Pieter Jan is het een echt mannenboek, vergeleken met de 'vrouwenboeken' die op de leeslijst van de kring staan. "Deze lijst is democratisch tot stand gekomen, maar op een of andere manier halen de boeken die ik van de twintig kies het nooit. Ik ben natuurlijk ver in de minderheid", zegt hij lachend. "Een aantal dames hebben al laten doorschemeren dat ze het maar een raar boek vinden en ik ben benieuwd hoe zij dat straks bij de bespreking gaan verwoorden. Vrouwen zijn vaak beleefd als ze hun mening geven over een boek. Ze zeggen dan dat ze 'er niet wijs uit konden worden'. Als ik een boek niets vind, dan zeg ik het gewoon. Dan zeg ik dat het van geen kant deugd en dat het helemaal niets is. Er zijn wel een miljoen boeken, als ik er eens eentje verwerp, dan is er wel een ander boek dat ik wel leuk vind. Dat beleefde van vrouwen heeft mij echt verbaasd", zegt hij op een toon waaruit blijkt dat hij er eigenlijk nog steeds verbaasd over is.

Voor hem ligt een lijstje. Daarop heeft hij opgeschreven wat hem opgevallen is als het gaat over hoe hij leest versus de dames van Leeskring Flevo. "Mannen houden van actie en vrouwen willen graag dat iets beschreven wordt", begint hij met de bovenste. "Mannen zijn ongevoelig en vrouwen gaan juist voor gevoel. Vrouwen houden van mooie beschrijvingen, van een landschap of van een interieur. Ik val daar juist over, helemaal als het gekunstelde beeldspraak is", zegt hij streng. "Als iets beschreven wordt, dan graag 'to the point' wat mij betreft!"
Het lijstje gaat verder: "Mannen willen dialogen, vrouwen monologen. De volgende is misschien wat gewaagder hoor. Mannen willen heteroseksueel en vrouwen lijkt het niet zo uit te maken als een boek homoseksualiteit bevat. Maar dit kan gewoon aan mij liggen hoor! Misschien ligt dat aan het volgende verschil. Vrouwen lijken ook van vrouwelijkere mannen te houden als karakters en ik zie liever een harde man, dus soms vrouwonvriendelijk. Daarnaast kies ik liever voor realisme en lezen de vrouwen liever over een droomwereld."
Al met al een heleboel verschillen in de ogen van Pieter Jan, want dat benadrukt hij nog maar eens. "Ik spreek voor mezelf hè! Ik kan niet voor alle mannen spreken!" Het lijstje is bijna klaar. "Ik lees graag over politiek, zoals dit boek, terwijl de vrouwen liever a-politieke verhalen verkiezen. Als laatste: geef mij maar keiharde kritiek, terwijl de dames liever kiezen voor een beleefde recensie. Dan zijn we weer terug bij het begin. De dames in de leeskring zijn heel beleefd en ik dus niet, hoewel ik nu toch maar op moet passen dat ik niet alle boeken af ga kraken. Wellicht zal ik mij een volgende keer ook wel wat beleefder opstellen", zegt hij luchtig en met een lach op zijn gezicht.

Pieter Jan lijkt de verschillen te koesteren en ziet deze meer als dingen die hem opgevallen zijn in de tijd dat hij lid is, nu zo'n 1,5 jaar. "Ik blijf het ontzettend leuk vinden om met andere mensen over de boeken te praten die ik heb gelezen, maar misschien is het goed om eens een oproepje te doen voor meer mannen in de club. Na het vorige artikel zijn er ook enkele aanmeldingen geweest, maar dat waren alleen vrouwen."

'Vrouwen zijn vaak beleefd als ze mening geven over een boek'